Autonieuws Autosport Formule 1

Hoe laat begint de kwalificatie van Silverstone?

juli 1, 2022

Hoe laat begint de kwalificatie van Silverstone?

De kwalificatie van de British GP begint zaterdag 1 juli om 16.00 uur. Max Verstappen gaat de kwalificatie in als WK-leider met een voorsprong van 46 punten op de nummer twee – en tevens teamgenoot – Sergio Perez. Vorig jaar pakte Lewis Hamilton pole op Silverstone, Verstappen zette toen de tweede tijd neer en P3 was voor Valtteri Bottas. Charles Leclerc, nu de grootste rivaal voor Verstappen in het kampioenschap, kwalificeerde zich als vierde.

Sessie Datum Nederlandse tijd
1e vrije training Vrijdag 1 juli 14.00 – 15.00
2e vrije training Vrijdag 1 juli 17.00 – 18.00
3e vrije training Zaterdag 2 juli 13.00 – 14.00
Kwalificatie Zaterdag 2 juli 16.00 – 17.00
Race Zondag 3 juli 16.00 – 18.00

Mercedes weer terug?

Het wordt een interessante kwalificatiesessie dit weekend, want veel teams nemen upgrades mee voor de auto. Zo ook Mercedes, dat dit jaar toch teleurstellend van start is gegaan en vooralsnog genoegen moet nemen met een derde plek in het constructeursklassement. Maar aan de tegenvallende resultaten komt dit weekend een einde als het aan Toto Wolff ligt. Wat die upgrades zullen zijn om het gat te dichten met Red Bull en Ferrari, zien we dit weekend.

Silverstone: garantie op sensatie

We hebben allemaal nog de race van 2021 op ons netvlies, waarin vooral de start van de race ongekend spannend was. Ondanks dat Hamilton van P1 vertrok was het Verstappen die als eerste bocht 1 in dook. Er volgde een ronde met wheel-to-wheel gevechten tussen de beide heren. Terug op het rechte stuk plaatste Hamilton zijn auto naast die van Verstappen en ze gingen zij aan zij richting bocht één, een bocht die ‘flat out’ is en waar snelheiden boven de 280 km/u gehaald worden. In de bocht tikte de Brit tegen het rechter achterwiel van de Nederlander, die er vervolgens met hoge snelheid afging en in de muur tot stilstand kwam. Max kreeg tijdens de crash 51 g te verwerken en moest uit voorzorg naar het ziekenhuis voor onderzoek. Na een aantal scans kon de Limburger zonder kleerscheuren het ziekenhuis weer verlaten. Hamilton boekte uiteindelijk de zege en vierde dat uitbundig…

Hamilton_silverstone_2021-2

De actie van Hamilton zorgde voor flink wat ophef. Tot ieders verbazing kreeg Lewis slechts een tijdstraf van 10 seconden voor het elimineren van Verstappen. Ook het uitbundige vieren van de overwinning, terwijl een collega in het ziekenhuis lag, schoot onder meer bij iedereen die voor Red Bull is in het verkeerde keelgat.

Hamilton_silverstone_2021

Wat moet je weten over Silverstone?

Silverstone is een circuit dat al decennia lang op de F1-kalender staat. Het circuit biedt volgens veel coureurs de ideale mix tussen snelle stukken, tal van inhaalmogelijkheden en legendarische, technische bochten als Copse corner, Maggotts en Becketts. Veel F1-teams hebben hun fabriek en hoofdkwartier gehuisvest in het Verenigd Koninkrijk. Het is daarom de ideale gelegenheid om upgrades voor de auto mee te nemen naar dit raceweekend.

Silverstone in feiten en cijfers

Officiële naam: FORMULA 1 LENOVO BRITISH GRAND PRIX 2022
Locatie: Northamptonshire, Verenigd Koninkrijk
Lengte circuit: 5,891 km
Aantal ronden: 52
Aantal bochten: 18
Totale raceafstand: 306,198 km
Ronderecord: 1:27:097 Max Verstappen (2020)

Bron: F1