Autonieuws Autosport Formule 1

Hoe laat begint de kwalificatie van Oostenrijk?

juli 7, 2022

Hoe laat begint de kwalificatie van Oostenrijk?

Let op! De kwalificatie van de GP van Oostenrijk begint vrijdag 8 juli om 17.00 uur! Dat is vroeger dan je gewend bent, want dit weekend staat er namelijk een sprintrace op het programma. De kwalificatie op vrijdag bepaalt de startopstelling voor de sprintrace op zaterdag. De uitslag van de sprintrace is de startopstelling voor de race van zondag.

Sessie Datum Nederlandse tijd
1e vrije training Vrijdag 8 juli 13.30 – 14.30
kwalificatie Vrijdag 8 juli 17.00 – 18.00
2e vrije training Zaterdag 9 juli 12.30 – 13.30
Sprintrace Zaterdag 9 juli 16.30 – 17.30
Race Zondag 10 juli 15.00 – 17.00

Verstappen won twee keer in 2021

Kan Verstappen de nare nasmaak van vorige week wegspoelen met een overwinning in Oostenrijk? Als we af gaan op de geschiedenis die kans zeker aanwezig. De Limburger kwam in de F1 al vier keer als eerste over de streep aan het einde van de race, waarvan twee keer in 2021. Toen won hij de Grand Prix van Stiermarken en de GP van Oostenrijk, beiden werden verreden op de Red Bull Ring omdat het aantal beschikbare circuits beperkt was i.v.m. Covid.

Zhou doet weer mee

Het was even schrikken toen Guanyu Zhou vorige week op Silverstone met de auto op de kop de grindbak in gleed en uiteindelijk achter de bandenstapel terecht kwam. Een horrorcrash die zonder de veiligheidsvoorzieningen als de halo ongetwijfeld erger was afgelopen. Gelukkig kon Zhou bevrijdt worden uit het wrak en werd hij meegenomen naar het medisch centrum voor een uitgebreide check. Daaruit bleek dat het naar omstandigheden goed ging met de Chinese coureur.

Voordat hij komend weekend weer aan de bak mag in Oostenrijk, is Zhou deze week nogmaals onderzocht uit voorzorg. Deze check is inmiddels afgerond en Zhou is goedgekeurd om mee te doen aan de GP van Oostenrijk.

Oranje gekte

De GP van Oostenrijk is – sinds Max Verstappen mee doet – een race waarbij Nederland goed vertegenwoordigd is onder het publiek. Zo chauvinistisch als we zijn vullen we de tribunes rondom de Red Bull Ring met oranjeshirts om onze Max aan te moedigen – het liefst nog met Wolter Kroes op de achtergrond en een blik bier. Ook dit weekend gaan Nederlanders massaal richting Oostenrijk om Max naar de overwinning te schreeuwen. Er worden zelfs 50.000 Nederlanders verwacht. Met de sfeer komt het dus wel goed.

Wat moet je weten over de GP van Oostenrijk?

De Red Bull Ring zoals we hem vandaag de dag kennen staat sinds 2014 op de racekalender. Max Verstappen heeft de meeste overwinningen op circuit op zijn naam staan. Een van de redenen dat de Red Bulls het hier vaak goed doen komt door de motor, die goed presteert op hoger gelegen locaties. Verder heeft het circuit een aantal punten waar de coureurs van 300 km/u naar onder de 100 km/u moeten remmen. Een rondje over de Red Bull Ring is relatief kort, met rondetijden net over een minuut, daarom gaan de heren komend weekend 71 rondjes rijden.

Oostenrijk in feiten en cijfers

Officiële naam: FORMULA 1 ROLEX GROSSER PREIS VON ÖSTERREICH 2022
Locatie: Spielberg, Oostenrijk
Lengte circuit: 4,318 km
Aantal ronden: 71
Aantal bochten: 10
Totale raceafstand: 306,452 km
Ronderecord: 1:05:619 Carlos Sainz (2020)

Bron: F1