Autonieuws Autosport Formule 1

Hoe laat begint de kwalificatie van Frankrijk?

juli 20, 2022

Hoe laat begint de kwalificatie van Frankrijk?

De kwalificatie van de GP van Frankrijk begint zaterdag 23 juli om 16.00 uur. Max Verstappen gaat de kwalificatie in als WK-leider met een voorsprong van 38 punten op de nummer twee Charles Leclerc. Op de derde plek staat Sergio Perez met 19 punten achterstand op de Monegask. Vorig jaar wist Verstappen pole te pakken op Paul Ricard. P2 was voor Hamilton en Bottas kwalificeerde zich als derde.

Hoe laat begint de F1 in Frankrijk?

Sessie Datum Nederlandse tijd
1e vrije training Vrijdag 22 juli 14.00 – 15.00
2e vrije training Vrijdag 22 juli 17.00 – 18.00
3e vrije training Zaterdag 23 juli 13.00 – 14.00
Kwalificatie Zaterdag 23 juli 16.00 – 17.00
Race Zondag 24 juli 15.00 – 17.00

Wat gebeurde er vorig jaar?

Met de Limburger op pole ging de race in Frankrijk vorig jaar van start. Toch was het Hamilton die aan de leiding lag na de eerste bocht na een foutje van Max. Na de eerste pitstops wist Red Bull die koppositie weer over te nemen. Later in de wedstrijd koos Red Bull voor een alternatieve strategie. Want waar veel teams kozen voor een éénstopper, werd Verstappen voor de tweede keer naar binnen gehaald voor een nieuw setje rubber. De Nederlander kwam daarmee weliswaar achter Hamilton terecht, maar door de verse banden haalde Verstappen een ronde voor het einde Hamilton in. Daarbij ontving de Nederlander ook een extra punt voor de snelste ronde. Verstappens teamgenoot Sergio Pérez passeerde op zijn beurt andere Mercedes-coureur Bottas laat in de race en werd uiteindelijk derde.

Wat je moet weten over Paul Ricard?

Circuit Paul Ricard wordt ook wel Le Castellet genoemd, vernoemd naar de gelijknamige hoogvlakte op een uurtje rijden van Marseille. De baan is zo strak als een biljartlaken en leent daardoor perfect als testbaan voor raceauto’s, maar ook personenauto’s. Het circuit is ontzettend veelzijdig, omdat het op maar liefst 167 manieren gereden kan worden. De configuratie waarop de F1-auto’s rijden biedt een combinatie van snelle rechte stukken en technische gedeelten waar de snelheid er weer flink uitgehaald wordt. Uitvallers kent een F1-race op Paul Ricard zelden, mede door de enorme blauw-rode uitloopstroken aan weerskanten van de baan. Door de open vlakte en de hoogte waarop het circuit ligt, klagen de coureurs vaak over de veranderingen van de wind die onbalans in de auto veroorzaakt.

Paul Ricard in cijfers

Officiële naam: FORMULA 1 LENOVO GRAND PRIX DE FRANCE 2022
Locatie: La Castellet, Frankrijk
Lengte circuit: 5,842 km
Aantal ronden: 53
Aantal bochten: 15
Totale raceafstand: 309,69 km
Ronderecord: 1:32.740 Sebastian Vettel (2019)

Paul-Ricard
Bron: F1