Achtergrond Lifestyle & Fun

Hoe koningin Elizabeth ooit de koning van Saoedi-Arabië een lesje leerde door zelf achter het stuur te kruipen

september 9, 2022

Elizabeth II

Voor we het verhaal vertellen, is het goed om te weten dat de Britse koningin Elizabeth gek op auto’s was. Land Rover was haar favoriete merk en ze volgde tijdens de Tweede Wereldoorlog zelfs een opleiding tot monteur. Tijdens The Blitz kroop ze zelf achter het stuur van een ambulance. Ruim zestig jaar later gebruikte ze haar (rij)ervaring als ambulancechauffeur om de koning van Saoedi-Arabië te laten zien dat vrouwen wél thuishoren achter het stuur.

Foto: Ministry of Information 

Abdullah bin Abdul Aziz al-Saud

Het verhaal speelt zich af in 1998, toen Abdullah bin Abdul Aziz al-Saud regent van Saoedi-Arabië was. Hij bracht dat jaar een bezoekje aan de Britse royals en mocht langskomen in het kasteel van Balmoral in Schotland: de zomerresidentie van de Britse koninklijke familie en het kasteel waar Elizabeth op 96-jarige leeftijd is overleden.

Landgoed

Tijdens de lunch leek het de koningin een leuk idee om de koning van Saoedi-Arabië het landgoed te laten zien. Koning Abdullah zag dat niet zo zitten, maar zijn minister van financiën wist hem te overtuigen. Je zegt geen nee, tegen de koningin. Het kasteel in de Schotse Hooglanden heeft zo’n tweehonderd vierkante meter tuin, dus werden de koninklijke Land Rovers voor het kasteel opgesteld. De tolk moest achterin plaatsnemen en de Saoedische koning kreeg instructies om voorin op de passagiersstoel te gaan zitten.

Terwijl hij wachtte op de chauffeur, zwaaide de bestuurdersdeur plotseling open en nam tot zijn verbazing de koningin zelf plaats achter het stuur, startte de auto en reed weg. Waarom de koningin zo graag Abdullah zelf wilde rondrijden? In zijn land mochten vrouwen niet autorijden. Abdullah was niet gewend om door een vrouw gereden te worden, laat staan door een koningin. Pas in 2018 werd het verbod voor vrouwen om met een auto te rijden in Saoedi-Arabië opgeheven.

Eén van de koninklijke Defenders

Vol gas

Elizabeth was niet van plan om er een rustig ritje van te maken. Zoals gezegd was ze een legerchauffeur tijdens de oorlog en ook op hoge leeftijd wist ze wel raad achter het stuur. Terwijl ze bleef praten tegen Abdullah, gaf ze de Land Rover Defender flink te sporen en begon sneller en sneller over de smalle, bochtige Schotse landweggetjes te rijden. Volgens de ambassadeur, die het verhaal later van beide partijen hoorde, begon de koning uit het Midden-Oosten flink te zweten. Via zijn tolk drong hij er bij de koningin op aan langzamer te rijden en zich op de weg voor hen te concentreren. Waarschijnlijk was het maar goed dat hij niet wist dat Koningin Elizabeth II niet eens een rijbewijs had. Als koningin, had ze er geen nodig.

Bekijk ook: