Autonieuws

Hiep hiep hoera: de Mercedes SLR McLaren is jarig!

maart 16, 2023

Mercedes SLR McLaren heeft bizarre prestaties

De Mercedes SLR McLaren is een indrukwekkende sportwagen die van 2003 tot 2010 werd geproduceerd door Mercedes-Benz in samenwerking met McLaren. Het was een van de snelste productieauto’s van zijn tijd. Hij had een krachtige 5,4-liter V8-motor met een vermogen van 617 pk, kracht genoeg voor een 0-100-tijd van 3,8 seconden en een topsnelheid van 334 km/u. De auto had ook een geavanceerd aerodynamisch ontwerp met een gestroomlijnde carrosserie en een actieve spoiler om de neerwaartse kracht te vergroten. Kortom, de Mercedes SLR McLaren was een technisch hoogstandje. Nu is hij dus jarig, want hij bestaat 20 jaar.

Mercedes-Benz 300 SLR

De Mercedes SLR McLaren was een eerbetoon aan de beroemde 300 SLR-raceauto uit de jaren ’50, die bekend stond om zijn successen in verschillende prestigieuze races, waaronder de legendarische 24 uur van Le Mans. De ontwerpers van de SLR McLaren gebruikten deze klassieke raceauto als inspiratiebron voor het ontwerp van de moderne sportwagen, waarbij ze zich richtten op een gestroomlijnde en aerodynamische carrosserie met iconische elementen zoals de kenmerkende vleugeldeuren. Al met al was de Mercedes SLR McLaren een meesterwerk van moderne technologie en klassiek autodesign.

Sir Stirling Moss

Naast de ‘standaardversie’ van de SLR McLaren werden er verschillende speciale versies geproduceerd. Een van de meest bijzondere was de Mercedes-Benz SLR McLaren Stirling Moss, vernoemd naar de legendarische coureur Sir Stirling Moss die in de jaren ’50 voor Mercedes-Benz reed. Deze speciale editie had geen dak en geen voorruit, waardoor het ontwerp volledig gericht was op maximale prestaties en de sensatie van het rijden. Er werden slechts 75 exemplaren van de Stirling Moss gemaakt, waardoor het een zeldzame en zeer gewilde verzamelauto werd. Een andere speciale editie was de 722-editie, vernoemd naar het startnummer waarmee de 300 SLR de Mille Miglia van 1955 won.