Achtergrond Fun

Het ideale wekkergeluid? Geluid Jaguar-V8 voor eeuwig vastgelegd

juli 31, 2023

F-Type V8

Jaguar heeft het geluid van de F-Type V8 opgenomen in een studio, waardoor mensen nog vele generaties kunnen blijven genieten van het kenmerkende geluid van Jaguar’s laatste sportauto met een verbrandingsmotor. De Britse fabrikant heeft het geluid van de F-TYPE opgenomen in de semi-echovrije kamer in het Engineering Centre in Gaydon. In deze geluiddichte ruimte ontwikkelt en test Jaguar de verfijning en de geluidskwaliteit van zijn modellen. Zo werd ook het uitlaatgeluid van de F-TYPE hier oorspronkelijk ontwikkeld. Een Ligurian Satin Black F-TYPE R 75 Coupé voerde een aantal versnellingswisselingen en acceleraties uit voor de audiotracks van 30 en 47 seconden.

75 jaar sportauto’s

Voor de geluidsopnamen koos Jaguar een F-TYPE R 75 Coupé van modeljaar 2024 – de speciale editie ter gelegenheid van het laatste modeljaar van de F-TYPE en van de 75 jaar dat Jaguar sportauto’s produceert. De 5.0 liter V8 Supercharged, die Jaguar exclusief in combinatie met vierwielaandrijving aanbiedt, produceert 423 kW (575 pk) vermogen en 700 Nm koppel. Daarmee accelereert de auto van 0-100 km/h in slechts 3,7 seconden. De topsnelheid is elektronisch begrensd op 300 km/h.

De geluidsopnamen van 30 en 47 seconden beginnen met het starten van de motor, direct herkenbaar aan de ‘flare’ als het toerental even snel stijgt. Daarna komt de motor tot rust bij een stationair toerental van 600 toeren per minuut. Vervolgens simuleren de runs in de geluidskamer de uiteenlopende vocale capaciteiten van de F-TYPE. In de video hieronder kun je genieten van het gebrul, geplof en geknetter van de V8.