Autonieuws

Het einde van een tijdperk: dit is de laatste auto van Renault Sport

januari 17, 2023

Renault Sport

Renault Sport is de high-performance afdeling van het Renault. Het is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en productie van extra pittige versies van mainstream modellen van Renault. Denk aan modellen zoals de Clio V6, Mégane R.S., Clio R.S. en natuurlijk de iconische Renault Sport Spider. Renault Sport doet ook mee aan een aantal motorsportevenementen, zoals World Series by Renault en Renault Sport Trophy. De R.S.-afdeling sluit na het einde van de productie van de Mégane RS Ultime zijn deuren voorgoed. Vanaf dat moment komt al het extra sportieve spul van Alpine.

1.976 exemplaren

Renault bouwt 1.976 exemplaren van de Mégane RS Ultime. ‘Wat een raar getal’ horen we je denken. Daar is uiteraard over nagedacht. Renault Sport werd in 1976 opgericht. Het is dus een mooie verwijzing naar een mooi stukje Franse autohistorie. De flink gepeperde Mégane is in de bekende R.S.-kleur Sirius Yellow te krijgen. Mocht deze kleur toch niet helemaal je ding zijn, is er ook nog keuze uit oranje, zwart of wit.

Meesturende achterwielen

De RS Ultime gebruikt de Renault Mégane RS Trophy als basis. De motor die de Ultime aandrijft is dus een 300 pk sterke viercilinder turbomotor. De RS heeft een automatische versnellingsbak en de 0-100 tijd is 5,7 seconden. Een bijzonder gegeven is dat de Renault RS meesturende achterwielen heeft. Zo kan hij nóg sneller de bocht om.

Lekker breed

Naast de opvallende gele kleur en RS-badges herken je de Ultime aan zijn stevig uitgeklopte wielkasten. De carrosserie is aan de voorkant 60 millimeter breder en 45 millimeter breder aan de achterkant. De Ultime staat op zogeheten ‘Fuji’-velgen, die de auto in combinatie met de gele kleur een extra sportief randje geven. Bandenfabrikant Bridgestone levert het rubber wat er omheen ligt. Remmen doe je met behulp van Brembo-remmerij. In het interieur vind je kuipstoelen van Recaro, veel alcantara en mooie stiksels en een hoop RS-logo’s. Dan het slechte nieuws. De Ultime zal helaas niet geleverd worden in Nederland.

Bekijk ook: