Achtergrond Autonieuws

Grote verschillen in prijs waterstof: 10 euro per kilogram verleden tijd

januari 25, 2023

10 euro per kilogram waterstof? Pure onzin

“Waterstof kost ongeveer 10 euro per kilogram”, lezen we op websites van diverse grote spelers, zoals Shell. Maar die informatie blijkt niet helemaal te kloppen. Net als benzine en diesel is ook de prijs van waterstof flink gestegen. Daar is een logische verklaring voor.

Grijze waterstof

Bij waterstoftanklocaties tank je hoofdzakelijk nog grijze waterstof, gemaakt van aardgas. Ook de prijs van aardgas is aan prijsveranderingen onderhevig en dat heeft zijn uitwerking op de prijs van een kilogram waterstof.

Bijna 27 euro voor 1 kilogram waterstof

Bij Greenpoint Hysolar waterstofstation Nieuwegein betaal je op dit moment 26,75 euro voor een kilogram waterstof. Dat is aan de hogere kant. Volgens Perry Wens, woordvoerder van het tankstation, bestaan er enorme prijsverschillen in waterstofland. “Ons tankstation staat los van subsidies, maar dat is niet bij alle waterstoftanklocaties het geval. Het kan dus zijn dat je daar aanzienlijk minder betaalt omdat de prijs door middel van subsidie kunstmatig laag wordt gehouden. Dat is bij ons niet het geval, wij doen het op eigen kracht”, aldus Wens.

Prijzen verschillen enorm per locatie

Wens vervolgt: “Weet in ieder geval dat de prijzen van waterstof enorm zijn gestegen door sterk gestegen energieprijzen. Het is bovendien erg duur om waterstof te produceren. Voorheen betaalde je bij onze locatie ongeveer 12 euro per kilogram waterstof, maar dat is tegenwoordig al ongeveer 26 euro.”

Prijs waterstof: de prijs per kilogram waterstof verschilt enorm

Prijs van waterstof elke maand anders

Jan Pieter de Wilde, commercieel directeur van Kuster Energy, vertelt in gesprek met AutoRAI.nl het volgende: “We kijken bij Kuster Energy echt naar het product en wat het op dat moment in de markt moet kosten. Je hebt het vast ook zelf gemerkt: stijgende gasprijzen, omhoogschietende energietarieven, dat heeft allemaal zijn uitwerking op de prijs van waterstof. Je hebt daardoor gemerkt dat ook de prijs van waterstof flink is gestegen. Ook de beschikbaarheid van het product en de prijzen van gas en stroom zijn van grote invloed. Wie weet komt er straks weer een prijsdaling aan, dat is afhankelijk van de marktsituatie. Wij kijken in ieder geval per maand hoe de vlag erbij hangt en dan gaat de klant daar gewoon in mee.”

Prijzen bij verschillende waterstoftankstations

AutoRAI.nl heeft ook andere waterstoftankstations benaderd voor het opvragen van de waterstofprijs per kilogram. Deze belronde vond plaats op woensdag 25 januari 2023. Daar komt het volgende overzicht uit voort:

Proef op de som

Wat blijkt: er zijn grote verschillen in waterstofprijzen, maar van een prijs van 10 euro per kilogram is al enige tijd geen sprake meer. Ook tijdens een recente testweek met een Toyota Mirai kwamen we die tarieven niet tegen. De Mirai werd in december 2022 getankt voor ongeveer 17,20 euro per kilogram waterstof. Een volle tank had in dat geval 96,32 euro gekost. De gemiddelde prijs van waterstof komt op basis van bovenstaande tarieven uit op 22,41 euro per kilogram.

Kilogram waterstof

Gemiddeld gaat er ongeveer vier tot zes kilogram waterstof in een waterstofauto als de Toyota Mirai of Hyundai Nexo. Vier kilogram waterstof kost dan gemiddeld 89,67 euro. Voor die prijs zou je op basis van prijsinformatie van 1 liter benzine op 25 januari 2023 ongeveer 46 liter benzine kunnen tanken.

Veel potentie voor waterstof

Waterstoftechnologie staat nog in de kinderschoenen in Nederland, maar heeft wel enorm veel potentie. Het is dan wel noodzakelijk dat er een transitie plaatsvindt van grijze naar groene waterstof: duurzaam geproduceerde waterstof dus. Momenteel is er aardgas nodig om waterstof te produceren. Het grootste voordeel van het gebruik van waterstof is dat tanken slechts een paar minuten duurt.

Klimaatakkoord en waterstof

In het Klimaatakkoord is besproken dat er in 2025 in Nederland ongeveer 75.000 ton waterstof geproduceerd kan worden uit water. Hiervoor is een elektrolysecapaciteit van 500 megawatt nodig. Dat is bijvoorbeeld genoeg om 600.000 waterstofauto’s een heel jaar te laten rijden. Het streven is om in 2025 ook 50 waterstoftankstations te hebben. In 2030 is de elektrolyse-capaciteit minimaal 6 keer zo hoog, namelijk 3 à 4 gigawatt en rijden er volgens de doelstelling 300.000 auto’s op waterstof.

Grote waterstofprojecten

De Rijksoverheid stimuleert op dit moment projecten om de duurzame mogelijkheden van waterstof verder te onderzoeken en om de productie van duurzame waterstof te vergroten. Daarvoor stelt de overheid geld beschikbaar en er wordt onderzocht welke wetten en regels aangepast moeten worden. Ook onderzoekt de Rijksoverheid momenteel of het huidige gasnetwerk in de toekomst kan worden gebruikt voor transport van waterstof. Dit geldt vooral voor gebruik van waterstof in industriegebieden.

Overzicht waterstoftankstations in Nederland en België

Een overzicht van waterstoftankstations in Nederland en België is eenvoudig te vinden op de website van H2. Kijk bijvoorbeeld even op deze pagina. Ook H2Benelux heeft een handig overzicht en adresgegevens. Onderstaand overzicht was actueel op 12 januari 2023.

Waterstof