Autonieuws

Groen licht voor Lexus EV’s met handgeschakelde versnellingsbak

december 5, 2022

EV met handbak

Een handgeschakelde transmissie is voor velen synoniem aan rijplezier. Om die reden heeft Lexus onderzocht of een EV uitgerust kan worden met zo’n type transmissie. Dat blijkt zo te zijn. Sterker nog: Lexus heeft al een prototype rondrijden – een UX 300e – met een versnellingspook en een koppelingspedaal.

Prototype is een Lexus UX 300e

Takashi Watanabe, Chief Engineer van Lexus Electrified: “Deze UX 300e is van buiten net zo stil als elke andere EV, maar de bestuurder kan alle sensaties van een handgeschakelde auto ervaren. Dit komt door speciale software die de rijervaring van verschillende soorten voertuigen kan reproduceren. De bestuurder kan zelf de favoriete setting kiezen.”

Lexus UX 300e met handbak

Productieversie Electrified Sport

Software moet dus helpen om de rijbeleving van een EV naar een hoger plan te tillen. Lexus ontwikkelt die technologie natuurlijk niet voor niets. Aan AutoRAI.nl kan het merk al bevestigen dat de productieversie van de Electrified Sport een handbak krijgt, maar dat de technologie ook zijn weg zal vinden in ’toekomstige EV’s’.

Lexus Electrified Sport

De Electrified Sport is Lexus’ visie op een toekomstige supersportwagen met een 100% elektrische aandrijflijn. Hij maakt duidelijk dat Lexus streeft naar elektrisch aangedreven modellen die hoge prestaties leveren. De lijnvoering van de Electrified Sport is een voorproefje van het nieuwe design-DNA voor elektrisch aangedreven modellen van Lexus. De Lexus Electrified Sport accelereert in ongeveer 2 seconden van 0-100 km/u. Er komt waarschijnlijk ook een variant met twinturbo V8.

Video EV met handbak

Lexus heeft aan journalisten al een video getoond waarin te zien is hoe de technologie precies werkt. De werking laat zich in grote lijnen natuurlijk raden. Het prototype van de UX 300e beschikt over een zesbak. Uiteraard wordt alles softwarematig aangestuurd. Er kan met een draaiselectieknop gekozen worden uit verschillende soorten motorgeluid, zoals een in-lijn viercilinder of een V8. Of een neutraal BEV-geluid.

Elektrische auto met handbak wordt werkelijkheid! – AutoRAI TV