Achtergrond

Goed nieuws: voertuigdiefstallen flink gedaald en veel gestolen auto’s worden teruggevonden

januari 12, 2024

Autodiefstal nam af

Het Landelijke Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) heeft vandaag cijfers gepubliceerd waar iedere auto-eigenaar gelukkig van wordt. Het terugvindpercentage van gestolen auto’s lag de afgelopen 10 jaar niet eerder zo hoog als in 2023. Bijna de helft van de gestolen auto’s werd aflopen jaar weer herenigd met hun rechtmatige eigenaar. Er zijn meer positieve cijfers: het totale aantal voertuigdiefstallen is met 11% gedaald ten opzichte van vorig jaar. In 2023 zijn er 5.844 personenvoertuigen gestolen, 2% minder dan in 2022. Brom- en snorfietsdiefstallen zijn gedaald met 20%. Er is ook slecht nieuws. De diefstal van lichte bedrijfswagens steeg met 5% naar 1.783 stuks en motorfietsdiefstal steeg met 11%.

Toyota is populair bij dieven

Autodieven hebben Toyota nog steeds hoog op hun lijstje staan met 1.166 gestolen exemplaren in 2023. De RAV4 (612 stuks) en de C-HR (284 stuks) voeren de lijst aan als de meest gewilde buit. De statistieken onthullen dat de kans op diefstal voor een RAV4 1 op 63 is, terwijl dit voor een C-HR 1 op 113 is. 44% van de gestolen Toyota’s werden opgespoord en teruggebracht naar hun eigenaar. Toyota is niet het enige merk waar autodieven het op gemunt hadden vorig jaar. Er zijn 797 Volkswagens gestolen in 2023, wat een bescheiden stijging van 1% is ten opzichte van 2022. Mercedes-Benz blijft onverminderd populair onder lichte-bedrijfswagendieven, met maar liefst 670 gestolen exemplaren. Opvallend is dat deze voertuigen het vaakst worden ontvreemd in Zuid-Holland en Brabant.

Doe snel aangifte

Het positieve momentum in het terugvindpercentage van gestolen personenauto’s houdt al enkele jaren aan, met een stijging van 41% in 2019 naar 47% in 2023. Een belangrijke bijdrage aan deze stijging komt van het Aangifteloket Gestolen Voertuigen. Dit loket zorgt ervoor dat een gestolen voertuig nationaal en internationaal wordt gesignaleerd binnen 30 minuten na de aangifte, wat de kans op terugvinden aanzienlijk vergroot. Vooral in de eerste 24 uur na de diefstal is de kans op succes het grootst. Kortom: doe zo snel mogelijk aangifte als je auto plotseling is verdwenen.

Daarnaast draagt de sterk toegenomen connectiviteit van moderne voertuigen bij aan een verhoogd terugvindpercentage. Veel moderne auto’s zijn verbonden met een app, waardoor je op je telefoon kunt zien waar je auto is. Dit maakt het mogelijk gestolen voertuigen sneller op te sporen en terug te brengen naar hun eigenaren.