Autonieuws Fun Klassiekers

Gespot: volop variatie in Berlijn

juni 9, 2023

In principe beperken wij ons in de rubriek Gespot tot Nederlandse spots. Zolang je er maar oog voor hebt, is namelijk ook in Nederland al meer dan genoeg te zien. Toch maken we soms een uitzondering. Zo ontdekten we in Slovenië al eens een voor ons onbekend automerk en in Duitsland zagen we begin dit jaar een wel heel bijzondere Fiat 500. Ook deze week zoeken we weer eens het buitenland op.

We waren laatst in Berlijn voor een bezoek aan de Classic Remise. Het is indrukwekkend hoeveel moois en exclusiefs daar staat. Toch is ook in de straten van Berlijn genoeg interessants op vier wielen te zien. Zo veel zelfs, dat we er graag een editie van de rubriek Gespot aan wijden. Met enige moeite hebben we ons kunnen beperken tot een aantal persoonlijke favorieten van bovengetekende. Van mooie klassiekers en youngtimers tot actuele modellen die in Nederland niet worden geleverd. Welke is jouw favoriet?

Gespot: 1971 Ford Transit 100

We beginnen maar gewoon op alfabetische volgorde, met een mooie Ford Transit 100 van faceliftmodeljaar 1971. Dan eens geen camperbus, ijscowagen of foodtruck, maar een lekker alledaagse personenuitvoering. De Transit is voorzien van H-kentekens, ofwel Duitse oldtimerkentekens. Om die te krijgen moet een auto niet alleen minstens 30 jaar geleden voor het eerst op kenteken zijn gezet, maar ook in mooie en originele staat verkeren. Deze Transit voldoet ruimschoots aan al die eisen.


Gespot: 1985 Honda Civic

Hoe vaak zie je nou nog een Honda Civic van faceliftmodeljaar 1985? Laat staan in zo’n alledaagse uitvoering? Van de ooit zo populaire auto zijn helaas maar weinig exemplaren overgebleven. Zoals veel Japanners had het model de neiging te roesten en sportievere modellen werden vaak net iets té sportief gereden… Daarnaast stond het model nooit zo op de radar van old- en youngtimer-liefhebbers, waardoor het toch voornamelijk de sportievere en/of luxe modellen zijn die overblijven. Dit exemplaar is daarop een leuke uitzondering.

Gespot: 2022 Hyundai Staria Premium

Het MPV-segment mag in Europa dan terminaal zijn, van personenbusjes wordt juist steeds vaker iets leuks gemaakt. In ieder geval is de nieuwe Volkswagen Multivan anders dan de ‘standaard personenbus’. Ook Hyundai doet weer mee in het segment, door voor modeljaar 2022 de opvallende Staria te introduceren als opvolger van wat bij ons de H300 was. Hier zien we de Staria Premium, de meest luxe personenuitvoering. Er zijn ook een minder luxe personenvariant en een besteluitvoering.

Het motorenaanbod (een 3,5-liter V6 benzinemotor of een 2,2-liter viercilinder diesel) maakt de Hyundai Staria helaas kansloos in Nederland. In Duitsland wordt het model wel officieel geleverd. Tijdens ons korte bezoek aan Berlijn zijn we één ander exemplaar tegengekomen, de minder luxe personenvariant.Gespot: 2020 Kia Rio X-Line

Een Kia Rio X-Line van faceliftmodeljaar 2020, maar dan het model Rio voor de niet-Europese markten. Desondanks hebben een aantal Oost-Europese landen toch ook deze Rio in plaats van ‘ons’ model. Het lijkt erop dat ze in Oekraïne, waar dit exemplaar vandaan komt (regio Kiev), zelfs beide varianten hebben. Of hadden, want op de Oekraïense Kia-website staan op dit moment slechts de Ceed en Sportage.

Gespot: 1968 Oldsmobile Toronado

Kijk aan, staat daar zomaar een mooie Oldsmobile Toronado van modeljaar 1968 langs de weg geparkeerd. Een iconisch model en ook in technisch opzicht bijzonder, als een van de zeer weinige voorwielaangedreven Amerikaanse auto’s uit zijn tijd.

Gespot: 1971 Plymouth Fury Custom Suburban

Een Plymouth Fury Custom Suburban van modeljaar 1971. Tegenwoordig staan de ‘suburbs’ vol met SUV’s en wat minivans, maar ooit reed het Amerikaanse modelgezin in een stijlvolle wagon. Het liefst een ‘full-size’-model zoals deze Plymouth. Dan wel in een iets andere uitvoering. Dit exemplaar is niet meer helemaal origineel, maar zeker die wielen staan hem wat ons betreft erg goed.

Gespot: 2016 Renault Mégane Sedan

Wist je dat de inmiddels uitgaande generatie Renault Mégane ook werd (en wordt) geleverd als sedan? Hier zien we er een van modeljaar 2016. In Europa werd de sedanversie slechts in geselecteerde landen geleverd, vooral in Oost- en Zuid-Europa. Deze komt uit Polen (regio Poznań) en daar staat de sedanversie ook officieel in de prijslijst.

Gespot: een rij Trabant 601’s

Een bezoek aan Berlijn is nog altijd niet compleet zonder Trabants te hebben gezien. Wel zijn de overgebleven exemplaren bijna altijd onderdeel van een stadstour en/of verhuurbedrijf. Zo ook deze rij Trabant 601’s. Het voorste exemplaar, van de reisleider, valt extra op omdat die zo te zien is omgebouwd naar volledig elektrische aandrijving. De overige Trabants maakten nog steeds het bekende reutelende geluid.


Gespot: 1981 Volkswagen Passat GL Hatchback

De liftback is nog altijd een vrij populaire carrosserievorm (en zelfs weer in opkomst in de strijd voor een betere aerodynamica), maar huidige liftbacks hebben meestal een sedan- of coupé-SUV-achtige vorm. Zo ongeveer in de jaren ’80 waren dit soort liftbacks populair: een soort kruising tussen een sedan en stationwagen. Overigens noemde Volkswagen de carrosserievorm van deze Passat GL van modeljaar 1981 een Hatchback. Zo’n Passat B2 zie je in Nederland echt nooit meer, erg leuke spot. De Passat is geregistreerd in de regio Ulm/Donau. Toch niet echt bij Berlijn in de buurt.