Autonieuws Fun

Gespot: géén Mercedes-Benz G-Klasse

november 17, 2023

Op een bedrijventerrein in Purmerend zagen wij deze oude terreinwagen staan. Die herken je natuurlijk meteen als een Mercedes-Benz G-Klasse. Die zie je vaak genoeg rijden, maar dit is voor de afwisseling eens een vroeg exemplaar, dus die mocht wel op de foto als autospot. Bij nader inzien is dit exemplaar extra bijzonder, want dit is helemaal geen Mercedes-Benz G-Klasse! Maar wat dan wel?

Mercedes-Benz G-Klasse werd ook verkocht als…

De Mercedes-Benz G-Klasse heeft op zichzelf weinig introductie meer nodig. Maar wist je ook dat het iconische model onder verschillende merknamen is verkocht? De G-Klasse werd geproduceerd door het Oostenrijkse Magna-Steyr, dat aanvankelijk nog Steyr-Daimler-Puch heette. In principe werd het model overal verkocht als een Mercedes-Benz, maar in een aantal landen bracht Magna-Steyr het model ook onder eigen naam uit, als de Puch G-Serie.

De naam Puch werd gebruikt in Oostenrijk, Zwitserland, Liechtenstein, Joegoslavië (en later de daaruit voortkomende landen), Mongolië en de zogenaamde Oost-Europese COMECON-landen. In alle ander markten heette de auto gewoon Mercedes-Benz G-Klasse. De reden voor deze overeenkomst was Puchs sterke reputatie op het gebied van terreinvoertuigen, zeker in die regio’s. In 2000 liep de overeenkomst af en werd het model ook in de genoemde regio’s een Mercedes.


Wisseltruc

Om maar aan te geven hoe populair Puch was: al snel kwamen kits op de markt waarmee je de latere Mercedes-versie alsnog van Puch-logo’s kon voorzien. Voor het bezoek van Paus Johannes Paulus II aan Oostenrijk in 1983 werd de bekende Pausmobiel G-Klasse zelfs tijdelijk van Puch-logo’s voorzien. Andersom gebeurde trouwens ook: genoeg Puchs kregen van hun eigenaar alsnog een Mercedes-ster op de grille. Het logo is ook het enige verschil tussen de Mercedes- en Puch-versie.


Nóg een Mercedes-Benz G-Klasse-variant

Wist je dat er nóg een merkvariant van de Mercedes-Benz G-Klasse bestaat? Nee, dan bedoelen we geen tunermodellen zoals die van Brabus, maar iets uit onverwachte hoek. De G-Klasse is namelijk ook een tijd geleverd als Peugeot P4. De Peugeot-versie werd voornamelijk geproduceerd voor het Franse leger. Motor, transmissie, elektrisch systeem en eindmontage werden verzorgd door Peugeot, de rest kwam van Mercedes-Benz. Later in de productie werd ook een civiele versie van de Peugeot P4 geleverd, maar die was niet populair.

Het gespotte exemplaar

Nog even voor de volledigheid: het door ons in Purmerend gespotte exemplaar is om precies te zijn een Puch 300GD uit 1982, die sinds 2010 in Nederland is. De Puch ziet er nog erg netjes uit en de zandresten doen vermoeden dat de terreinwagen ook nog steeds wordt gebruikt waarvoor hij is bedoeld. Zeg nou zelf, dit is toch veel leuker dan zo’n moderne ‘dikke G-Klasse’?