Autonieuws Fun

Gespot: een Wartburg 353S uit 1972

april 21, 2023

Wie regelmatig een auto-evenement bezoekt, zal het herkennen: op de parkeerplaats is bijna net zo veel interessants te zien als op het evenement zelf. Dat geldt ook voor het Noordhollands Oldtimerfestival in Hem, dat afgelopen paasweekend weer traditiegetrouw plaatsvond. In de evenementenhallen waren veel bijzondere en zeldzame klassiekers en youngtimers te zien (ook motoren en vrachtwagens), maar ook op de bezoekersparkeerplaats keken we onze ogen uit. De komende weken pikken we er in Gespot wat favorieten uit. Deze keer: een Wartburg 353.

Wartburg 353 als DDR-icoon

Bij auto’s uit de DDR denk je al snel aan de iconische Trabant, maar er is nog een model dat zo’n beetje symbool is geworden voor de auto-industrie in DDR: de Wartburg 353. De 353 kwam in 1966 op de markt als opvolger van de uit 1956 stammende 311. Qua vormgeving was de 353 bij introductie een zeer moderne auto. Het model was leverbaar als vierdeurs sedan, vijfdeurs stationwagen (Tourist) en als tweedeurs pick-up.

Het model werd al snel gebruikt door verschillende overheidsinstanties, waaronder de Volkspolizei en hulpdiensten. Ook het gewone volk kon de auto kopen, maar je kwam wel op een wachtlijst. Dan was het een kwestie van geduld. Veel geduld. Het kon wel tien tot vijftien jaar duren voor je Wartburg werd geleverd. Daar zijn de huidige lange levertijden van nieuwe auto’s niets bij.Motorfiets met vier wielen

De auto mocht er dan modern uitzien, zoals bij de meeste DDR-auto’s was de techniek dat niet. Onder de kap lag een simpele 993 cc driecilinder tweetaktmotor met 37 tot 40 kW (50 tot 55 pk) en toch een behoorlijk koppel van 100 tot 106 Nm. Die simpele techniek was wel in het voordeel van de eigenaar. ‘Een volwaardige auto, met slechts het onderhoud van een motorfiets’, zo schijnt het gezegde onder Wartburg-rijders te zijn geweest. De motor wist de Wartburg 353 in 12 seconden op de 100 km/u te krijgen, met een topsnelheid van 155 km/u.

Bijzonder was dat de transmissie (handgeschakeld met vier versnellingen) was voorzien van een vrijloop. Bij gas los, werd de motor losgekoppeld. Zo kon je schakelen zonder de koppeling te hoeven gebruiken. De vrijloop was ook uit te schakelen, zodat het ook mogelijk was om op de motor af te remmen. Geen overbodige luxe, want met name de voorremmen raakten snel oververhit.

Doorontwikkeling Wartburg 353

Concurrentie was er niet tot nauwelijks in de DDR, maar toch onderging de Wartburg 353 zo nu en dan een update of zelfs een echte facelift. In 1970 kreeg de auto bijvoorbeeld een nieuw instrumentarium en andere stoelen. Ook was de chromen grille voortaan van zwart kunststof. In 1985 werd een echte facelift doorgevoerd, met volledig in carrosseriekleur uitgevoerd voorzijde. In de omliggende jaren werden nog wat kleinere updates doorgevoerd.

Al vanaf begin jaren ’70 liepen projecten voor een opvolger van de 353, maar die liepen om verschillende redenen op niets uit. In plaats daarvan liep de productie van de 353 nog door tot en met 1988. Toen was het eigenlijk nog niet over, want dat jaar verscheen een verdergaand gefacelifte versie van de auto. Die werd als Wartburg 1.3 als volledig nieuw model gepositioneerd en hield het nog vol tot 1991. Van de 353 zijn uiteindelijk ruim een miljoen exemplaren geproduceerd. De 1.3 voegde daar in die paar jaar nog ruim 150.000 exemplaren aan toe.

Het gespotte exemplaar

Het gespotte exemplaar is een Wartburg 353S uit 1972, zo te zien van net na de eerste update. Dit exemplaar is origineel Nederlands. Het model werd namelijk ook in een aantal landen buiten de DDR geleverd, al was de 353 daar lang niet zo succesvol. Dit exemplaar ziet er nog erg goed uit en is aangekleed met wat tijdsgebonden accessoires. De lichtmetalen velgen lijken te nieuw voor de auto, maar toch zien we op de digitale snelweg wel meer 353’s met deze velgen. Wellicht zijn de wielen van de gespotte Wartburg afkomstig van een van de latere exemplaren.