Autonieuws Fun

Gespot: een Toyota Land Cruiser uit 1978

augustus 18, 2023

Begin deze maand trok Toyota het doek van een nieuwe modelgeneratie Land Cruiser: de J250. Voor het eerst geeft Toyota het model een nadrukkelijke retro vormgeving, waarin verschillende elementen van eerdere Land Cruisers terugkomen. We hebben al even kort met het model kennis kunnen maken. Wat ons betreft is de nieuwe Toyota Land Cruiser zoals een SUV hoort te zijn: stoer, vierkant, luxe en gemak voor dagelijks gebruik, maar ook nog steeds uitstekend in staat om buiten de gebaande paden zijn mannetje te staan.

Drie soorten Toyota Land Cruiser

Hoewel de Land Cruiser-historie in 1951 begon met één model, gaat het al lange tijd niet meer op één model Toyota Land Cruiser. Er worden verschillende types naast elkaar geleverd. Het oermodel behoort tot de zogenaamde Heavy Duty-serie, gericht op het zwaardere offroad-werk. Na nieuwe modelgeneraties in 1955 en 1960 kwam in 1984 generatie J70 op de markt. Wist je dat dit model nog altijd in productie is? In al die jaren onderging het model maar twee keer een echte facelift, in 2007 en dit jaar, samen met de komst van de nieuwe J250.Naast de Heavy Duty-serie is er sinds 1967 ook de Station Wagon-serie. Hoewel ook deze modellijn zijn terreinvaardigheid nooit is verloren, ligt de focus bij deze grotere modellen veel meer op luxe. Zeker bij de laatste paar modelgeneraties. De Station Wagon-serie heeft inmiddels de zesde modelgeneratie bereikt, de J300, die in 2021 werd geïntroduceerd.


De derde modellijn Toyota Land Cruiser werd in 1984 toegevoegd en is internationaal het meest bekend als de Land Cruiser Prado. De eerste modelgeneraties leken nog erg op de Heavy Duty-serie, zij het met iets meer luxe. Vanaf de derde generatie uit 1996 is de Prado vooral een compacter alternatief voor de Station Wagon-serie. Onder meer hier in Europa werd de Prado gewoon geleverd als ‘de’ Toyota Land Cruiser en kreeg het grotere model juist een afwijkende naam: Land Cruiser V8. De laatste jaren is de ‘Prado’ het enige model Land Cruiser dat nog officieel in Europa wordt geleverd. Dat is voor de nieuwe J250 gelukkig niet anders.


Het gespotte exemplaar

Terug naar onze spot van de week. Vorige maand zagen wij op een bedrijventerrein in Purmerend deze Toyota Land Cruiser BJ40 uit 1978. De BJ40 was een van de varianten van de J40-generatie. De B gaf aan dat de 3,0-liter viercilinder dieselmotor (met 57 kW (76 pk)) onder de kap lag. De Land Cruiser J40 werd geproduceerd van 1960 tot en met 1984, of zelfs tot 2001 als je de Zuid-Amerikaanse productie meerekent.

Een extra leuk detail is dat deze Toyota Land Cruiser BJ40 origineel Nederlands is. De auto staat vanaf het begin op grijskenteken, waarmee hij dus ook nog eens een echt oud bedrijfswagenkenteken heeft. Destijds was daar nog de beginletter F voor gereserveerd, tegenwoordig is dat de V. Dat zie je echt niet vaak, een auto met zodanig oud grijskenteken. Overigens is deze Land Cruiser ook alweer sinds 1998 bij de huidige eigenaar. Het lijkt erop dat de relatie tussen auto en eigenaar net zo onverwoestbaar is als de Toyota zelf.