Autonieuws Fun

Gespot: een Toyota Camry Stationwagon

januari 20, 2023

De Toyota Camry is vooral bekend als sedan. Dat is ook veruit de meest verkochte carrosserievariant en de enige carrosserievariant die voor alle modelgeneraties leverbaar was. De laatste vier generaties waren en zijn er zelfs alleen maar als sedan. In de loop der jaren zijn er dus ook andere carrosserievarianten geweest. Generatie V20, geproduceerd van 1986 tot en met 1992, was er bijvoorbeeld ook als stationwagen.

Het gespotte exemplaar

Het is lang geleden dat we een Toyota Camry van generatie V20 tegenkwamen in Nederland, dus we maakten graag even een fotostop bij dit exemplaar, dat we in een regenachtig Leiden tegenkwamen. We zien hier om precies te zijn een origineel Nederlandse Toyota Camry 2.0 XLi Stationwagon uit 1987, die ook alweer sinds 2002 bij de huidige eigenaar is. Die zorgt er goed voor, want afgezien van de stukjes tape op de hoeken van de voorbumper staat hij er nog heel netjes bij.

De 2.0 XLi was zo’n beetje het ‘middenmodel’ van het toenmalige (Nederlandse) Toyota Camry-aanbod. Eronder stonden nog de 1.8 XL en de 2.0 TD XL (een diesel), erboven vond je de 2.0 GLi en de 2.0 GXEi. De gespotte 2.0 XLi had onder de motorkap een 2.0-liter viercilinder benzinemotor met 94 kW (130 pk). Gezien het motorvermogen is de gespotte Camry al van na de subtiele update van 1987, want daarvoor leverde het blok 89 kW (121 pk). Naar huidige maatstaven niet veel, maar het was genoeg om in een kleine tien seconden de 100 km/u te bereiken. De ruime middenklasser weegt immers maar zo’n 1.200 kg. Kom daar bij een moderne auto maar eens om…













Meer varianten Toyota Camry V20

De Toyota Camry van modelgeneratie V20 was er behalve als sedan en stationwagen in nog een carrosserievariant: de zogenaamde hardtop sedan. Die had een iets lager dak en portieren zonder raamstijlen. Ook ontbrak het smalle zijruitje in de achterste D-stijl. De hardtop sedan werd alleen geleverd in Japan, maar diende wel als basis voor de eerste generatie Lexus ES, die onder andere ook in Noord-Amerika werd geleverd.

Ook in Australië werd een marktspecifieke versie van de Toyota Camry V20 geleverd. Daar was de auto namelijk ook leverbaar als… Holden Apollo! Dat was gewoon een Camry met alleen andere logo’s erop. Deze rebadgevariant is misschien onverwacht, maar in die jaren werkte General Motors wel vaker samen met Toyota. In Noord-Amerika werden sommige Toyota-modellen bijvoorbeeld ook geleverd als Chevrolet.



















Toyota Camry V20 had twee opvolgers

De Toyota Camry V20 bleef zoals gezegd in productie tot en met 1992, maar voor de Japanse en Noord-Amerikaanse markt stopte de productie al een jaar eerder. De eerste opvolger stond zelfs al klaar in 1990. Toen kwam men voor de Japanse markt alvast met generatie V30, alleen nog leverbaar als sedan en hardtop sedan. In 1991 volgde nóg een nieuwe generatie Toyota Camry, de XV10. Die was iets groter en luidde een nieuwe reeks zogenaamde ‘wide body’-modellen in. De XV10 was er wel ook weer als stationwagen en in plaats van de hardtop was er een tweedeurs coupé.

Ook bij de modelgeneraties die daarna kwamen bleef Toyota lange tijd vasthouden aan een opzet met een ‘narrow body’ Toyota Camry voor de Japanse markt en een ‘wide body’ voor de internationale markten. Dat had alles te maken met het Japanse systeem voor autobelastingen, waarbij de afmetingen van de auto een grote rol spelen. In 2003 kwam de ‘narrow-body’-modellijn ten einde, om opgevolgd te worden door de Avensis zoals we die ook in Europa kennen. De ‘wide body’-lijn ging door en met de huidige generatie uit 2017 zijn we alweer bij de Toyota Camry XV70 beland. Overigens werden en worden die latere ‘wide body’-modellen ook in Japan geleverd, maar in een hoger segment dan voorheen.