Autonieuws Fun

Gespot: een Renault 4 Frog

augustus 2, 2024

Op vakantie in het buitenland kom je nog wel eens auto’s tegen die je in Nederland niet zo snel tegenkomt. Bijvoorbeeld omdat het een ouder model is dat hier allang uit het straatbeeld is verdwenen, of een auto die hier überhaupt nooit is geleverd. Soms zijn er ook nog lokale varianten van auto’s die wij in andere vorm wel kennen. Neem nou de bijzondere Renault 4 van deze week.

Het gespotte exemplaar

In het Italiaanse dorpje Trevignano Romano, in de omgeving van Rome, waar wij waren voor een testrit met de nieuwe Mitsubishi ASX, zagen wij deze Renault 4. Je ziet direct dat het geen gewoon ‘viertje’ is. Het blijkt te gaan om een Renault 4 Frog. Dit exemplaar staat geregistreerd in de provincie Turijn, wat dus nog best een eind bij de spotlocatie vandaan is. Een leuk detail is de miniatuurversie op het dashboard.







De Renault 4 Frog

Er bestaan wel meer vergelijkbare verbouwingen op basis van de Renault 4, waaronder de Plein Air van Renault zelf, maar hier gaat het om de Frog. Dat is feitelijk hetzelfde model als de meer bekende JP4 van het Franse Car Système, maar dan geleverd door een Italiaanse afdeling van dat bedrijf. Met officiële ondersteuning van Renault Italia.

De ombouw hield in grote lijnen in dat de originele carrosserie op de voorzijde na werd vervangen door een deels polyester, half open ‘tweedeurs’ carrosserie. Ook werd het chassis 270 mm ingekort. In plaats van een dak had de Frog een buizenconstructie met daaroverheen een canvas dakje. De Frog was leverbaar in verschillende kleurencombinaties. Wel lijken felrood of donkergroen in combinatie met beige dakje en stoelen de meest gangbare combinaties te zijn. De Alpine-velgen van het gespotte exemplaar zijn niet origineel. In principe werd de Frog geleverd met witte stalen velgen.

Het exacte productieaantal is niet bekend, maar er zouden ongeveer 500 exemplaren zijn (om)gebouwd. Deze productie vond plaats van 1987 tot en met het einde van de productie van de Renault 4 zelf, in 1992. Toch zien we ook wel een aantal exemplaren te koop staan met eerdere bouwjaren. Waarschijnlijk heeft de Frog-ombouw dan wel na 1987 plaatsgevonden, maar gewoon met een oudere Renault 4 als donorauto.