Autonieuws Fun

Gespot: een Renault 11 GTL

oktober 13, 2023

Vorige week vertelden we al dat we een dagje in Frankrijk waren om met nieuwe geëlektrificeerde Citroën-modellen te rijden. Toen stonden wij in deze rubriek stil bij de Nissan Stagea die we tijdens een van de testritten tegenkwamen. Dat was echter niet de enige bijzondere auto die we tegenkwamen. Even verderop, in het plaatsje Montsoult, zagen wij deze Renault 11 GTL. In Frankrijk lang niet zo bijzonder als bij ons, maar we willen deze vrijwel uit het straatbeeld verdwenen auto toch even laten zien.

Renault 11 en 9: hetzelfde en toch anders

De Renault 11 kwam in 1983 op de markt. Het was de hatchbackversie van de in 1981 geïntroduceerde Renault 9, een compacte sedan. De R11 was leverbaar als drie- en vijfdeurs hatchback. Ondanks dat het dus uitvoeringsvarianten van elkaar waren, werden de R11 en R9 als afzonderlijke modellen gepositioneerd. Dat was niet alleen te merken aan de typenaam, maar ook aan het design van de modellen. De Renault 11 had namelijk niet alleen een andere achterzijde dan de 9, maar ook een andere voorzijde.


Op technisch vlak geldt voor de Renault 11 en 9 zo’n beetje hetzelfde verhaal. Beide auto’s hadden voorwielaandrijving en werden geleverd met viercilindermotoren. Over de hele productieperiode zijn liefst veertien verschillende motorvarianten leverbaar geweest. Van een 1,1-liter met 35 kW (48 pk) tot een 1,7-liter met tot 70 kW (95 pk) en zo’n beetje alles daartussen. De krachtigste motor was de 1,4-liter turbomotor uit de Renault 11 en 9 Turbo, die 85 kW (115 pk) leverde. Er stond ook een 1,6-liter dieselmotor op de optielijst, met 40 kW (55 pk).

Renault 11 en 9 facelifts

Eind 1985 onderging de Renault 9 een facelift, waarbij dezelfde voorzijde kreeg als de Renault 11. Nou ja, alleen de hogere uitrustingsniveaus dan, de basismodellen bleven de oorspronkelijke voorzijde behouden. In 1987 volgde nog een facelift, waarbij zowel de Renault 11 als 9 een nieuwe, moderne en meer aerodynamische voorzijde kregen.


Internationale carrière voor Renault 11 en 9

De Renault 11 en 9 waren ook een echte wereldauto. Behalve in Europa werd de auto ook verkocht en geproduceerd in Turkije en Zuid-Amerika. Ook in Azië rolde het model van de band en zelfs Noord-Amerika werd niet vergeten. In een aantal van deze markten weken de R11 en R9 wel iets af van de Europese versie.

De Europese productie liep tot 1989. In Turkije bleef de fabriek zelfs nog draaien tot en met 2000, met in 1997 de introductie van een lokaal faceliftmodel. De productie in Azië en Zuid-Amerika liep ook nog tot in de tweede helft van de jaren ’90. De Noord-Amerikaanse productie was met 1983–1987 de kortste periode, maar misschien wel de meest interessante.

Daar werd de auto verkocht als Renault Alliance (9) en Encore (11). Vanwege de afwijkende regelgeving weken bumpers en lichtunits af van de Renaults zoals ze in de rest van de wereld werden geleverd. Nog interessanter is dat speciaal voor Noord-Amerika een tweedeurs sedanversie en zelfs een cabriolet werden ontwikkeld.

Het gespotte exemplaar

Terug naar Frankrijk. Het exemplaar dat wij in Frankrijk tegenkwamen is een Renault 11 GTL van het eerste model uit 1983. Het exacte bouwjaar van dit exemplaar blijft onbekend, want Franse kentekens kan je niet natrekken zoals de Nederlandse. Als GTL heeft dit exemplaar de 1,4-liter benzinemotor met 44 kW (60 pk) onder de kap als het een hele vroege is, of met 50 kW (68 pk) als hij van na 1984 is.

Geheel toevallig waren we in oktober 2021 ook al in Montsoult en omgeving. Toen testten wij er de Citroën e-Berlingo en Peugeot e-Partner in besteluitvoering. Destijds kwamen we de Renault ook tegen en maakten we een snelle fotostop. In 2021 kon de Renault wel een wasbeurt gebruiken. Goed om te zien dat de Renault 11 die wasbeurt uiteindelijk heeft gekregen. De auto is er een stuk van opgeknapt en staat er weer netjes bij.