Autonieuws Fun

Gespot: een origineel Nederlandse Chevrolet Caprice Classic uit 1992

maart 22, 2024

In sommige landen kom je langs de kans van de weg nog wel eens een autowrak tegen, maar in het opgeruimde Nederland zie je dat maar zeer zelden. In dit geval is de auto in kwestie ook nog een ooit imposante Chevrolet Caprice Classic, een auto die op zichzelf al een zeldzaamheid is in het Nederlandse verkeer. AutoRAI.nl kon het dan ook niet laten om even te stoppen voor foto’s.

Toegegeven: echt zomaar ‘langs de weg’ staat de auto niet. We vinden de Chevrolet op een bedrijventerrein, voor de deur bij een aannemersbedrijf. Toevallig loopt buiten net een medewerker van het bedrijf. Fotograferen is geen probleem en hij geeft tussen het werk door graag een korte toelichting.

Half miljoen op de teller

De Chevrolet Caprice Classic is origineel Nederlands en destijds direct in gebruik genomen als taxi. In zijn werkzame leven heeft de Chevy maar liefst een half miljoen luxueuze taxikilometers weggetikt, om vervolgens te worden afgedankt. De Caprice kreeg vervolgens een tweede leven als donorauto. Het aannemersbedrijf heeft als gezamenlijke hobbyauto namelijk nog eenzelfde Caprice. Deze voormalig taxi is jarenlang gebruikt als onderdelendonor voor de hobby-Caprice. Nu is al het bruikbare wel zo’n beetje uit de auto gehaald. De Caprice stond altijd naast het pand, maar is nu voor de deur gezet om binnenkort te worden opgehaald voor definitieve afvoer.

Een vroeg exemplaar

Een kentekencheck geeft nog wat meer details bij het verhaal. Zoals verwacht is de Chevrolet Caprice Classic niet meer bekend bij de RDW, maar een kentekencheck bij Finnik geeft nog wel resultaten. Dit exemplaar blijkt een vroege van deze vierde modelgeneratie. Deze YX-kentekens, van de kentekenreeks met de cijfers in het midden, werden uitgegeven in 1990. Het introductiejaar van deze Caprice.

Toch is de auto volgens Finnik pas in 1992 op kenteken gezet. Origineel Nederlands geleverd, waarover later meer. Verder geeft Finnik een best gedetailleerde historie over de Chevrolet Caprice Classic. De auto is tot en met 2003 zakelijk gebruikt. De kans is groot dat dat zijn taxicarrière is. Daarna is de Chevrolet tot en met 2007 opvallend vaak van eigenaar gewisseld, met als toppunt maar liefst drie wissels alleen al in 2006. Van 2007 tot en met 2009 was hij van een ‘fleetowner’. Die categorie is er blijkbaar ook nog, naast ‘zakelijke’ en ‘particuliere’ eigenaar. In 2008 verliep de apk. In 2009 wisselde de Caprice nog één keer van eigenaar, om kort daarna officieel te zijn ‘gesloopt’. Waarschijnlijk is dat wanneer het aannemersbedrijf hem als donorauto kocht. Al die tijd heeft de Caprice zijn blauwe taxikentekens weten te behouden.

Voor ondergetekende is het enerzijds wat pijnlijk om een van zijn favoriete Amerikaanse auto’s in deze staat te zien. Aan de andere kant is deze Chevrolet Caprice dus wel optimaal gebruikt en heeft hij daarna ook nog een ander exemplaar rijdend gehouden. Eerlijk is eerlijk, dat verval heeft ook wel weer iets interessants. Mocht je je afvragen wat er gebeurt als je jarenlang je autoraampje open laat staan… zie hieronder de eco-stoelbekleding die vanzelf is ontstaan.


Chevrolet Caprice van vierkant naar rond

De vierde generatie Chevrolet Caprice kwam in 1990 voor modeljaar 1991 op de markt. De vierkante vormen en strakke lijnen van het voorgaande model werden ingeruild voor een volledig nieuw ontwerp met de ronde vormen van de jaren ’90. Alleen het dashboard behield nog een vrij strakke vormgeving. Er waren twee carrosserievarianten: een vierdeurs sedan en een vijfdeurs Station Wagon. Voor de sedan werden de Caprice Classic en Caprice Classic Brougham vervangen door respectievelijk de Caprice (zonder toevoegingen) en Caprice Classic. De technische basis werd gedeeld met de Buick Roadmaster en Cadillac Fleetwood. De stationwagen was vrijwel identiek aan de Roadmaster Estate en Oldsmobile Custom Cruiser, met de grilles en een afwijkend dakraam als voornaamste onderlinge verschil.

Chevrolet Caprice met vertrouwde techniek

Hoewel ex- en interieur volledig nieuw waren, was de nieuwe Caprice onderhuids nog grotendeels gelijk aan zijn voorganger, die in de basis uit 1976 stamde. Daarmee had de Caprice nog steeds een afzonderlijk chassis. Ook het motorenaanbod werd grotendeels ongewijzigd overgenomen. Bij introductie was de 5,0-liter V8 de standaardmotor voor de sedan. Optioneel – en standaard voor de stationwagen – was een 5,7-liter V8. De aandrijving ging altijd via een viertrapsautomaat naar de achterwielen.

Wijzigingen voor de Chevrolet Caprice

In de jaren daarna vonden nog een aantal modeljaarupdates plaats. Zo werd voor bepaalde uitvoeringen een 4,3-liter V6 én een 4,3-liter V8 aan het aanbod toegevoegd (ter vervanging van de 5,0-liter V8), werd de vorm van achterspatbord en het achterste zijruitje iets gewijzigd en kreeg de auto voor modeljaar 1994 een geheel nieuw dashboard. De productie liep nog tot en met modeljaar 1996. Een opvolger bleef uit, omdat de focus toen al verschoof naar SUV-modellen. Later is de naam Caprice nog wel gebruikt voor andere sedanmodellen van General Motors.

Chevrolet Caprice in Nederland

Alle modelgeneraties van de Chevrolet Caprice werden ook officieel geleverd in Nederland. Bij dit laatste model wel slechts in één uitvoering. Nederland kreeg alleen de wat luxere Caprice Classic en ook alleen de sedanversie. Met een prijskaartje van omgerekend net boven de 40.000 euro kreeg je letterlijk best veel auto voor je geld, maar praktisch zijn de afmetingen in Nederland niet.

Oorspronkelijke Nederlandse verkoopcijfers hebben we niet gevonden. Op dit moment staan er nog 133 exemplaren van deze vierde generatie Caprice op Nederlands kenteken, waarvan toch nog iets meer dan een derde is geïmporteerd.