Autonieuws Fun

Gespot: een Opel Corsa… als stationwagen!

maart 24, 2023

De huidige Opel Corsa biedt qua carrosserievormen slechts één keuze: een vijfdeurs hatchback. Het model daarvoor was er ook nog als driedeurs, maar dat was het dan ook. Sowieso kennen wij de Opel Corsa in Europa eigenlijk alleen als hatchback. De enige uitzonderingen daarop zijn de sedanversie van de Corsa A en bestelbusjes Opel Combo B en C, die sterk op de Corsa waren gebaseerd.

De Opel Corsa buiten Europa

Als we buiten Europa kijken, dan is de Corsa-lijn een stuk veelzijdiger. De meeste diversiteit was te vinden bij de tweede generatie van het model, de Opel Corsa B. Die werd vrijwel wereldwijd verkocht en vaak ook op de specifieke markten afgestemd. Soms was het alleen een kwestie van een andere merk- of typenaam, maar het uiterlijk werd ook wel eens aangepast, soms zelfs met een marktspecifieke (grondige) facelift.

Zo was de Opel Corsa B ook te koop onder de vlag van Chevrolet, Buick, Holden en natuurlijk Vauxhall. Dat dan weer met allerlei typenamen. Behalve Corsa heette het model afhankelijk van de markt (of uitvoering) bijvoorbeeld ook Barina, Chevy (ja, als typenaam), Classic, Sail en Vita. Om over nauw verwante modellen als de Opel Combo, Opel Tigra en Chevrolet Celta maar te zwijgen. Alle varianten meegerekend is (de technische basis van) de Opel Corsa B pas in 2016 uit productie gegaan.

Opel Corsa in vijf gedaantes

De Opel Corsa B was in totaal leverbaar in liefst vijf carrosserievarianten. In de eerste plaats waren er natuurlijk de drie- en vijfdeurs hatchback. Die eerste werd in sommige landen ook geleverd als halfcabriolet, omgebouwd door externe partijen. In Zuid-Amerika en Azië werd de Corsa ook geleverd als sedan, in feite de vijfdeurs hatchbackvariant met een kontje.

Een minder bekende variant is de tweedeurs pick-upversie, die vooral in Zuid-Amerika en Zuid-Afrika is verkocht. Die had een iets langere wielbasis dan de andere carrosserievarianten. De toenmalige Opel Combo B kan je eventueel nog als zesde carrosserievariant zien. Ondanks dat de Combo als model op zich werd gepositioneerd, was dat een Corsa met een extra grote achterkant. Overigens werd de driedeurs hatchback in sommige landen ook in besteluitvoering geleverd, die zou je eventueel ook nog als zevende carrosserievariant kunnen zien.De Opel Corsa Caravan

Een carrosserievariant hebben we nog niet behandeld en dat is de Opel Corsa Caravan. De Caravan was vrij letterlijk een vijfdeurs Corsa die achter het achterwiel iets is verlengd. Deze variant was ontwikkeld door de Zuid-Amerikaanse afdeling van General Motors. Behalve in Zuid-Amerika werd de Caravan ook geleverd in enkele Aziatische landen. Ook in China liep de Caravan van de band. In Europa zag alleen de Italiaanse importeur brood in de Corsa Caravan, met import vanuit de Argentijnse fabriek.

Het gespotte exemplaar

Behalve in Italië is het dus heel bijzonder om in Europa een Opel Corsa Caravan tegen te komen. Toen wij er een zagen staan op een bedrijventerrein in Zwaag, moest die natuurlijk gelijk op de foto. Het door ons gespotte exemplaar komt uit 2000 en is sinds 2011 in Nederland. Zeer waarschijnlijk is de auto toen geïmporteerd vanuit Italië. De huidige eigenaar rijdt er sinds 2021 mee rond. Een van de eigenaren heeft hem wel iets gecustomized met andere koplampen, sportvelgen en striping. Had van ons niet gehoeven, maar het blijft een erg leuke spot.

Via Google-resultaten vinden we nog één andere Opel Corsa Caravan in Nederland. Dat is een donkerrode uit 1999, die sinds 2014 in Nederland is. Waarschijnlijk zijn dat de enige twee Corsa Caravans van Nederland. Volgens RDW Data zijn weliswaar acht Opel Corsa’s geregistreerd als stationwagen, maar afgaande op de bouwjaren van die andere exemplaren moeten dat toch hatchbackvarianten van latere modelgeneraties zijn.