Autonieuws Fun

Gespot: een Nissan Stagea

oktober 6, 2023

Eind vorige maand was AutoRAI.nl in Frankrijk om daar een Citroën-modellen met nieuwe en vernieuwde geëlektrificeerde aandrijflijnen aan de tand te voelen. We reden door de mooie heuvelachtige omgeving ten noordwesten van Parijs. Tijdens een ritje met de toch al exclusieve Citroën Ami Buggy II zagen we in het dorpje Maffliers iets dat (in Europa) nog veel specialer is: een Nissan Stagea.

Nissan Skyline stationwagen

De Nissan Skyline was van oudsher ook leverbaar als stationwagen. Toen in 1990 generatie R31 uit productie ging, kreeg die carrosserievariant echter geen opvolger meer. In 1996 introduceerde Nissan wel de Stagea. Hoewel die stationwagen werd gepositioneerd als een afzonderlijke modellijn, was het zowel in technisch opzicht als qua positionering in het Nissan-aanbod eigenlijk gewoon weer een Skyline-stationwagen.

Als afzonderlijke modellijn had de Nissan Stagea wel een duidelijk eigen vormgeving. Van de vrij ronde lijnen van de toenmalige Skyline R33 (1993-1998) was weinig terug te zien. De Stagea was vooral hoekig en praktisch. Achteraf gezien bleek de Stagea wel enigszins een voorbode voor de nieuwe Skyline R34 (1998-2001), die een stuk hoekiger was dan zijn voorganger.


Nissan Stagea: wolf in schaapskleren

Technisch was de Stagea uiteraard gebaseerd op de R33, bij introductie de actuele generatie Skyline. Ook van de Laurel nam de Nissan Stagea wat technische elementen over. Net als bij die andere modellen bestond het motorenaanbod van de Stagea uitsluitend uit zes-in-lijnmotoren. Er was keuze uit drie types, met 2,0, 2,5 en 2,6 liter inhoud. Het vermogen varieerde van 96 kW (131 pk) tot 206 kW (280 pk). Die laatste is dezelfde motor als die van de Skyline GT-R. Ondanks zijn praktische inborst had je bij de Stagea dan ook weinig te klagen over sportieve prestaties. De aandrijving ging standaard naar de achterwielen, met vierwielaandrijving als optie. Schakelen ging automatisch, met een viertrapsautomaat.

In 1997 werden wat technische updates toegevoegd en verscheen in samenwerking met tuner Autech een speciale uitvoering die juist uitsluitend leverbaar was met handgeschakelde vijfbak (en vierwielaandrijving).

Facelift voor Nissan Stagea

In 1998 onderging de Stagea een subtiele facelift. Op visueel gebied waren de nieuw vormgegeven koplampen met verstralers in de grille het grootste nieuws. Op technisch vlak werden de motoren geüpdatet, met nu een vermogensbereik van 114 kW (155 pk) tot 206 kW (280 pk). De handgeschakelde transmissie was voortaan ook leverbaar als reguliere optie, zij het voor enkele specifieke uitvoeringen.

De eerste generatie Nissan Stagea bleef in productie tot en met 2001. In dat jaar verscheen de volledig nieuwe tweede generatie, met een opmerkelijk Volvo-achtige achterzijde.Het gespotte exemplaar

De Nissan Stagea die wij in Frankrijk zagen is van faceliftmodeljaar 1998. Franse kentekens zijn niet zoals in Nederland na te trekken, dus het exacte bouwjaar van dit exemplaar weten we niet. Afgezien van de wielen lijkt de Nissan nog helemaal origineel te zijn en dat is voor een Stagea niet vanzelfsprekend. Het model was namelijk al snel populair bij tuners, net als de aanverwante Skyline.

De Nissan Stagea was af fabriek ook al leverbaar in allerlei uitvoeringen met ‘dikker’ bumperwerk. We zien hier in ieder geval een van de twee RS-uitvoeringen, maar welke precies is zo niet duidelijk. Het grootste verschil is namelijk de achter- of vierwielaandrijving en dat zie je vanbuiten niet. De Dayz-badge achterop helpt ons ook niet verder, want als we het goed begrijpen was het Dayz-pakket alleen vóór de facelift leverbaar.

Welke variant het ook precies is: de Nissan Stagea is in Europa een erg zeldzame auto en wel het laatste wat wij in een Frans dorpje verwachtten tegen te komen. We twijfelden dan ook geen moment om de Ami even aan de kant te zetten voor een fotostop.

Bonus: een vroege Fiat Panda

Als we dan toch zijn gestopt: ernaast staat een Fiat Panda van faceliftmodeljaar 1991. Deze laatste versie van de oorspronkelijke Panda zie je hier in de regio nog wel met enige regelmaat, maar in Nederland zijn ze inmiddels ook wel een vermelding waard als autospot. Sowieso zijn die Panda’s leuke autootjes, dus deze mocht ook op de foto.