Autonieuws Fun

Gespot: een Buick Regal uit 1979

april 28, 2023

Wie regelmatig een auto-evenement bezoekt, zal het herkennen: op de parkeerplaats is bijna net zo veel interessants te zien als op het evenement zelf. Dat geldt ook voor het Noordhollands Oldtimerfestival in Hem, dat afgelopen paasweekend weer traditiegetrouw plaatsvond. In de evenementenhallen waren veel bijzondere en zeldzame klassiekers en youngtimers te zien (ook motoren en vrachtwagens), maar ook op de bezoekersparkeerplaats keken we onze ogen uit. De komende weken pikken we er in Gespot wat favorieten uit. Deze keer: een Buick Regal Limited.

De Buick Regal

De Buick Regal is een modellijn voor de hogere middenklasse. Het eerste model kwam voor modeljaar 1973 op de markt en de modellijn loopt nog altijd. In de VS stopte de modellijn wel tussen modeljaar 2004 en 2011. Ook wordt de Regal sinds modeljaar 2020 niet meer in de VS verkocht. Sinds 1999 wordt de Regal ook verkocht in China en daar was en is het model zelfs populairder dan in Amerika. In China bestaat de Regal-modellijn ook nog altijd. Van oorsprong was de Buick Regal een echt Amerikaanse auto, maar de laatste twee modelgeneraties (vanaf 2008) zijn Opel Insignia’s met Buick-logo’s.

Tweede generatie Buick Regal

De Opel Insignia kennen wij hier in Europa natuurlijk ook goed. De voor ons meest bekende ‘echte’ Buick Regal-generatie is misschien wel de tweede generatie, die vandaag in de rubriek centraal staat. De tweede generatie Regal kwam voor modeljaar 1978 op de markt. Ten opzichte van de eerste Regal was het nieuwe model gedownsized. Behalve aan de afmetingen was dat ook te merken aan het motorenaanbod, dat aanvankelijk uitsluitend uit V6-motoren bestond. Buick was er wel al vroeg bij met turbomotoren. Ook was de Regal er alleen nog als coupé. De sedan- en stationwagenversie werden een trede lager in de Century-modellijn gepositioneerd.


Buick Regal krijgt facelift

Na wat modeljaarwijzigingen was er voor modeljaar 1981 weer groter nieuws: de Buick Regal kreeg een facelift. De auto kreeg met name aan de voorzijde een veel aerodynamischer design, waardoor Buick de Regal ook kon gaan gebruiken in het NASCAR-kampioenschap. Voor modeljaar 1982 werd de Century volledig vernieuwd, maar de sedan en stationwagen bleven in productie en werden alsnog onder de Regal-modellijn gepositioneerd.Na de facelift kwam, mede dankzij de (succesvolle) deelname aan het NASCAR-kampioenschap, de nadruk ook veel meer op sportiviteit te liggen. Het hoogtepunt waren de Grand National, Turbo-T, T-Type en GNX, die onder liefhebbers van muscle cars een legendarische status hebben gekregen. De tweede generatie Buick Regal bleef in productie tot en met modeljaar 1987, waarna voor modeljaar 1988 een volledig nieuwe generatie verscheen. Dat was wel een voorwielaangedreven modelgeneratie, waarbij de nadruk weer meer op luxe dan sportiviteit lag.


Het gespotte exemplaar

De door ons gespotte Buick Regal is een vroege van deze generatie, uit 1979 (nog net van hetzelfde modeljaar). We zien hier de Limited-uitvoering, de luxere uitvoering. De auto is voorzien van de 4,9-liter V8, die toen al optioneel leverbaar was geworden. Destijds werden de meeste Amerikaanse merken gewoon nog officieel in Nederland geleverd en ook deze Buick Regal is origineel Nederlands. Amerikaanse auto’s worden vaak door hun eigenaren ‘aangepast’, maar dit exemplaar is al die tijd gelukkig helemaal origineel gebleven. Ook in andere opzichten is er zo te zien goed voor gezorgd, want de Regal ziet er nog altijd als nieuw uit.