Achtergrond Autonieuws

Gespot: de officiële pacecar van Indianapolis 500… uit 1956

mei 24, 2024

DeSoto

Deze DeSoto kwamen we tegen richting Mainz bij Frankfurt. De auto blijkt verkocht te zijn door RD Classics. Dus mogelijk is de auto hier onderweg naar de nieuwe eigenaar. Maar met wat voor auto hebben we hier nu precies te maken? Zoals gezegd gaat het hier om een DeSoto Fireflite. In deze uitvoering zijn daarvan destijds iets minder dan 400 exemplaren geproduceerd. Hoeveel exemplaren daar nog van over zijn, is helaas niet bekend. Verzamelaars doen met ongeveer 35 stuks een voorzichtige schatting. Deze auto verkeert nog in absolute nieuwstaat en is afkomstig uit Missouri.

DeSoto Fireflite Pacecar Indy 500 1956

De officiële pacecar van de Indy 500 in 1956

In 1956 werd de DeSoto Fireflite aangesteld tot de officiële pacecar van de Indy 500, een belangrijke race in de Verenigde Staten. Voor dit evenement werd gekozen voor de Fireflite cabriolet in een unieke kleurstelling: bruin met wit. Dat in combinatie met een softtop in matching colours. Let ook op de goudkleurige wielen. Het interieur van de auto is afgewerkt met gouden vinylbekleding en bruine stoffen inzetstukken.

DeSoto Fireflite Pacecar Indy 500 1956

Kenmerken van de DeSoto Fireflite

Onder de motorkap van deze Fireflite Indy 500 Pace Car schuilt een 330 cu (5,4-liter) Hemi V8 motor met een vermogen van 256 pk. De Pace Car kon hiermee een topsnelheid van 230 km/u bereiken. Uiteraard is de V8-motor gekoppeld aan een automatische transmissie. Volgens RD Classics is de auto ook nog uitgerust met stuurbekrachtiging, rembekrachtiging, een elektrisch bedienbare cabrioletkap, een elektrisch bedienbare voorbank, elektrisch bedienbare ramen, een DeSotomatic stuurklok, een goud kleurige radiatorgrille, originele gouden wieldoppen in turbinestijl en – jawel – een HiFi platenspeler. Bizar hoe modern die Amerikaanse auto’s uit de fifties al waren. Hopelijk gaat de nieuwe eigenaar deze DeSoto koesteren. Maar daar hebben we alle vertrouwen in.

DeSoto Fireflite Pacecar Indy 500 1956