Autonieuws Fun

Gehuurde Alfa Romeo Stelvio achtervolgt U-2 spionagevliegtuig

juli 31, 2023

Lockheed U-2

Op Twitter – of ‘X’, zoals het tegenwoordig heet – is een video geplaatst waarin te zien valt hoe een Alfa Romeo Stelvio een Lockheed U-2 op de hielen zit. De U-2 – ook bekend als de Dragon Lady – is een bijzonder vliegtuig. Hij lijkt op een zweefvliegtuig, maar het is een verkenningsvliegtuig dat op 21 km hoogte langdurige operaties kan uitvoeren.

Lastig te landen

De vleugelspanwijdte van een U-2 is groter dan de lengte van het toestel. Mede daardoor staat de U-2 bekend als een van de meest uitdagende vliegtuigen om te besturen. Bij het opstijgen en landen op de landingsbaan krijgt een U-2-piloot daarom hulp van zogeheten chase-piloten. Deze piloten communiceren met de U-2-piloot via de radio gedurende de laatste 100 meter van zijn vlucht, terwijl ze op de landingsbaan achter het vliegtuig aan rijden. Of racen, eigenlijk.

Alfa Romeo Stelvio

Op de thuisbasis van de U-2 rijden de chase-piloten in een Chevy Camero, maar de landingspoging van de U-2 die we in de video zien vindt plaats op een ander vliegveld. De chase-piloten moesten daarom op zoek naar de snelste huurauto die ze daar konden vinden: in dit geval een Alfa Romeo Stelvio. In de tweet hieronder zie je hoe dat gaat: