Achtergrond

Geen boetes uit Italië voor buitenlandse bestuurders

september 24, 2024

Italiaanse chaos

Volgens het Duitse Auto Motor und Sport kampt Italië met een technisch probleem dat het onmogelijk maakt om boetes naar buitenlandse overtreders te sturen. Door een storing in het zogeheten Eucaris-systeem, dat verantwoordelijk is voor de uitwisseling van verkeersgegevens tussen EU-landen, kunnen Nederlanders, Duitsers en Oostenrijkers tijdelijk niet worden opgespoord voor verkeersovertredingen die ze in Italië hebben begaan. Nu het systeem offline, blijft Italië achter met duizenden onbetaalde boetes.

Vakantiegangers ontsnappen aan boetes

Voor vakantiegangers die net iets te enthousiast door de Toscaanse heuvels hebben gereden, voelt dit bijna als een cadeautje. Voor veel mensen betekenen dat ze hun boete simpelweg niet krijgen. Maar juich niet te vroeg. De Italiaanse overheid heeft officieel een jaar de tijd om boetes te versturen en de storing is waarschijnlijk binnenkort opgelost. Dat betekent dat de boete alsnog kan komen, maar de kans wordt steeds kleiner dat alles op tijd geregeld wordt.

Gemeenten lopen inkomsten mis

Terwijl sommige toeristen opgelucht ademhalen, hebben de Italiaanse gemeenten minder reden tot vreugde. Verkeersboetes vormen een belangrijk deel van de lokale inkomsten, vooral in toeristische regio’s waar jaarlijks duizenden boetes worden uitgedeeld. Veel lokale overheden vertrouwen op de boete-inkomsten voor onderhoud en andere gemeentelijke uitgaven.

Huurauto’s maken het nog lastiger

Als je in een huurauto door Italië reed deze zomer, is het voor de Italiaanse overheid nóg moeilijker om een boete op te sturen. Verhuurbedrijven zijn vaak vrijgesteld van de verantwoordelijkheid om nauwkeurige gegevens van de bestuurder te verstrekken. Dit zorgt ervoor dat overtreders in een huurauto vrijwel ongrijpbaar zijn voor de Italiaanse politie, zelfs als het boetesysteem weer zou functioneren.

Lees ook: Nio Onvo L60 is een Tesla Model Y-concurrent voor slechts 19.000 euro