Achtergrond Autonieuws

Foto’s: Tesla laat productieversie Semi Truck zien

augustus 30, 2022

Marktintroductie

Het is alweer vijf jaar geleden dat Tesla het doek van de Semi Truck trok. Tijdens de presentatie in 2017 – die op YouTube inmiddels 10 miljoen keer bekeken is – toonde Elon Musk ook voor het eerst de nieuwe Tesla Roadster. Sindsdien zijn er bij Tesla drie fabrieken bijgekomen – Gigafactory Shanghai, Austin en Berlijn – maar de Semi en Roadster rollen nog steeds niet van de band.

Productieversie

Volgens Tesla-topman Elon Musk gaat het dit jaar dan eindelijk gebeuren: de Semi gaat de weg op. De variant die 805 kilometer (500 miles) op een enkele acculading moet halen, wordt dit jaar nog aan klanten geleverd. Dit keer lijkt het geen loze belofte, op de officiële Semi-pagina van Tesla zijn nu namelijk een aantal foto’s verschenen waarop een productieversie van de Semi te zien valt.

Oud vs nieuw

De productierijpe Semi wijkt op een aantal kleine punten af van het conceptmodel. Voor het gemak hebben we hieronder beide versies onder elkaar gezet. De productieversie staat boven, de concepttruck onder.

Zoals je op de foto’s kunt zien zijn de wijzigingen niet ingrijpend. Het design van de cabine is licht gewijzigd, er zijn nieuwe deurgrepen en er zijn een paar gigantische zijspiegels gemonteerd. De wielen zijn ook aangepast. De vooraan krijgt de Semi traditionele vrachtwagenwielen, in plaats van de aerodynamische wielen die op het conceptmodel zaten. Aan de achterkant is het onduidelijk of de wielen ook een ander design hebben, aangezien we nu pas voor het eerst de achterste wielen zien. Op het concept waren deze verstopt achter een hoop donker plaatwerk. Goed voor de aerodynamica, maar kennelijk was dat toch niet praktisch.

Interieur

Het interieur lijkt op de nieuwe foto’s ook een stuk praktischer. Er zijn meer knoppen aanwezig en het console rechts naast de bestuurder heeft een aantal opbergvakken gekregen. De bestuurder kan niet alleen de gigantische spiegels gebruiken om te kijken wat er naast en achter hem afspeelt, maar kan hiervoor ook de gigantische Model 3-achtige schermen gebruiken.

Productieversie
Conceptversie

Specificaties

Volgens Tesla heeft de Semi een actieradius van ongeveer 483 en 805 km (300 en 500 mijl). Aan de basisuitvoering hangt een prijskaartje van 150.000 dollar. Voor de uitvoering met het grootste accupakket betaal je 180.000 dollar. De aandrijving wordt verzorgd door drie elektromotoren. Volledig beladen (37.000 kg) duurt de 0-100 km/u sprint ongeveer 25 seconden. Zonder trailer is dat klusje in slechts vijf seconden geklaard. Niet belangrijk, wel bijzonder.

Megasnel snelladen

Binnen 30 minuten kan het accupakket tot 70% worden volgeladen bij een speciale Tesla Semi Charger. Over deze extra krachtige laders is nog weinig bekend. Er gaan geruchten dat de truck 1 megawatt (1.000 kW) aankan tijdens een laadbeurt. Wanneer de elektrische vrachtwagen naar Europa komt is nog niet duidelijk.

Lees ook: