Achtergrond Autonieuws Autosport

Ford Mustang GT3 komt in 2024 in actie in FIA GT3-categorie

juni 13, 2023

FIA GT3-categorie

Ford treedt met de nieuwe Mustang GT3 officieel toe tot de wereldwijde FIA GT3-categorie, waarbinnen het merk onder andere wil deelnemen aan de 24 uur van Le Mans. De meest recente overwinning van Ford tijdens de 24 uur van Le Mans was in 2016 met de Ford GT.

“We zijn trots om met de nieuwe op de Dark Horse gebaseerde Mustang GT3 te gaan racen”, zegt Jim Farley, CEO van Ford Motor Company. “We zijn blij dit langdurige project nu te kunnen delen met de Mustang-community, de race-community en al onze partners die een bijdrage hebben geleverd aan de realisatie. Ford en Le Mans zijn verbonden door de geschiedenis. Nu komen we terug bij de belangrijkste race ter wereld. Het markeert voor ons het begin van het opbouwen van een wereldwijde motorsportbusiness met Mustang, net zoals we doen met Bronco en Raptor offroad.”

Ford Mustang GT3 2024

Frisse branding, nieuw logo

Ford Performance grijpt de lancering van de Mustang GT3 ook aan om een nieuwe branding van het motorsportmerk te introduceren. Het op de GT3 toegepaste ontwerp is vanaf nu terug te zien op alle racewagens uit de stal van Ford.

Met deze nieuwe, expressieve merkidentiteit, wil Ford Performance zich positioneren als een opvallend lifestyle-merk met een sportieve mindset. De nieuwe branding van Ford Performance wordt onder meer toegepast op de livery van de raceauto’s, merchandising, kleding, displays, onderdelen/accessoires en communicatie.

Voortdurende relaties met twee langdurige partners

Ford Performance heeft voor dit project de samenwerking met de twee vertrouwde partners Multimatic en M-Sport verlengd. Multimatic, de specialist die de iconische Ford GT heeft gebouwd, was ook betrokken bij het Ford GT-raceprogramma en gaat ondersteunen bij het bouwen en onderhouden van de Mustang GT3. M-Sport, de langdurige World Rally Championship-partner van Ford Performance richt zich op de assemblage van de speciale op de Coyote V8 gebaseerde 5,4-liter motor die deze krachtige nieuwe pony gaat aandrijven.

Ford Mustang GT3 2024

Custom wielophanging

De Mustang GT3 heeft een modelspecifieke wielophanging met korte en lange armen, een achterin gemonteerde transaxle-versnellingsbak, carrosseriepanelen van koolstofvezel en een unieke, aerodynamische carrosserie die is ontwikkeld om aan de GT3-vereisten te voldoen.

Proton Competition eerste WEC-klantenteam met Mustang GT3

Voordat Ford in 2024 terugkeert naar Le Mans, nemen verschillende klantenteams met de nieuwe racer deel aan verschillende GT3-series over de hele wereld. Het eerste klantenteam dat vandaag is aangekondigd, is Proton Competition. Proton, gevestigd in Ehingen, Duitsland, wil vanaf 2024 een aantal exemplaren van de Mustang GT3 inzetten in het FIA World Endurance Championship.

“Dit is een heel belangrijk programma en een spannend moment voor onze organisatie”, zegt Christian Ried, teambaas van Proton Competition. “De Mustang is een geweldig icoon en dit is een belangrijke stap voor ons team. We kijken ernaar uit om vanaf 2024 met de Mustang GT3 te gaan racen.”

Ford Performance gaat ook een fabrieksraceprogramma uitvoeren met twee Mustangs GT3 in de IMSA GTD Pro-klasse. Dit programma wordt uitgevoerd door Multimatic Motorsports en de eerste race waaraan de GT3 in 2024 gaat deelnemen is de Rolex 24 in Daytona.

Ford Mustang GT3 2024Ford Mustang GT3 2024