Achtergrond Autonieuws

Feest! Abarth bestaat 75 jaar!

maart 31, 2024

Abarth betrokken bij verschillende merken

Vanaf 1950 ontwierp en produceerde Abarth uitlaten en kits voor verschillende automerken zoals Fiat, Alfa Romeo, Ferrari en Maserati. Later bouwde hij ook motoren en wagens in samenwerking met oa Zagato en Bertone. De Fiat 500 Abarth zag het licht in 1958 en brak het ene wereldrecord na het andere op het circuit van Monza en werd zo 1 van de belangrijkste modellen. Vanaf dan stond de naam Abarth synoniem voor krachtig en succesvol. De samenwerkingen met het Italiaanse Fiat en het Franse Simca werd versterkt door nieuwe modellen en nog meer zeges.

Abarth overgenomen door Fiat

Op 21 juli 1971 werd Abarth overgenomen door Fiat, en de naam verdween in de jaren 90 nagenoeg volledig, tot in 2007 Abarth & C S.p.A. door Fiat heropgericht werd en Abarth weer een fabriek kreeg in Turijn voor de productie van sportievere versies van de Fiat Grande Punto en de Fiat 500, respectievelijk de Abarth Grande Punto en de Abarth 500. Van die auto’s werden rallyversies ontworpen en Abarth keerde terug in de rallykampioenschappen.
Fiat Abarth 595 SS Competizione


Nieuwe Abarth Works Museum

Wist je overigens dat het Abarth Works Museum een compleet nieuwe vestiging krijgt? De werken aan het nieuwe pand verlopen voorspoedig en als alles goed gaat dan worden de deuren geopend in april 2025. Tot deze zomer kunnen bezoekers nog de volledige collectie bewonderen op de pop-up locatie in Lier. Of dat de moeite waard is? Oordeel zelf: fotoverslag Abarth Works Museum in Lier.

Het nieuwe Abarth Works Museum
Het nieuwe Abarth Works Museum