Autonieuws Formule 1

F1 Zandvoort 2022: Hoe kom je er? Vervoer- en parkeertips

augustus 25, 2022

Drukte

Tijdens het raceweekend moet je rekening houden met meer drukte dan normaal in en rondom Zandvoort. De beelden van de volle oranje tribunes in 2021 zul je vast nog wel herinneren. De 2022-editie zal nog veel drukker zijn, omdat er nu geen coronabeperkingen meer zijn. Het resultaat is vollere treinen en bussen, langere wachtrijen, drukke toegangswegen en meer overstaptijd. Om de drukte te vermijden, is het verstandig om vóór negen uur op het circuit te zijn of na twaalven pas te komen. Bij het vertrekken naar huis toe, is het slim om voor vijf uur of na negen uur het circuit te verlaten. Op deze manier vermijd je de grootste drukte.

Openbaar Vervoer

Met de auto naar het circuit gaan is eigenlijk niet mogelijk. Alleen een paar bobo’s en mensen die er werken krijgen met hun auto toegang tot het circuitterrein. Je kunt natuurlijk wel je auto parkeren bij een station op de route naar het circuit en dan overstappen op de bus of trein. Tijdens het evenement zijn er speciale plekken waar je je auto kunt parkeren en er rijden extra veel treinen per uur richting Zandvoort.

Speciale dienstregeling NS

Om de drukte tijdens F1-weekend op te vangen, zal er elke vijf minuten tussen Amsterdam Centraal en Zandvoort een trein vertrekken. Zo brengt de NS zo’n 10.000 (!) reizigers per uur heen en weer. Twaalf treinen per uur op het traject Amsterdam CS – Zandvoort is voor de NS uitzonderlijk. Op een normale dag rijden er namelijk maar twee treinen per uur naar de kleine kustplaats. Om enorme rijen bij de kaartautomaten te voorkomen, wordt het aangeraden om van tevoren een NS Dutch Grand Prix Retour ticket aan te schaffen. Dit kaartje kun je hier online kopen.

Station Haarlem

Als je écht met de auto zo dicht mogelijk bij het circuit wil parkeren, dan moet je naar Haarlem. Bij het treinstation van Haarlem is een parkeergarage met ruim 400 parkeerplekken. Vanaf Haarlem is het slechts tien minuten treinen naar station Zandvoort aan Zee en het circuit ligt op loopafstand van het station. Je zult echter niet de enige zijn die in Haarlem wil parkeren. Je kunt gelukkig een plekje reserveren in de parkeergarage, maar daar moet je niet te lang mee wachten. Een parkeerplaats reserveren kan hier.

Park & Ride

Ergens anders in Nederland opstappen is natuurlijk ook mogelijk en gezien de drukte rondom Station Haarlem waarschijnlijk verstandiger. Zo zijn er in Amsterdam en Amstelveen speciale Park+Ride-garages. Hier kun je je auto parkeren en je reis naar het circuit vervolgen met het openbaar vervoer. Vanaf deze parkeergarages gaan er bussen rechtstreeks naar de ingang van het CM.com Circuit Zandvoort. Op een speciale website van Q-Park lees je hier meer over.

De benenwagen

Zandvoort is tijdens het F1-weekend voor het grootste gedeelte een voetgangersgebied. Het laatste deel van de reis naar het circuit zal iedereen dan ook moeten lopen. Als een echte oranje zee leg je samen de laatste kilometers naar het circuit af. Zorg dus dat je geen oude, afgetrapte sneakers aandoet, maar een paar stevige stappers.

Fietsen

Als je in de buurt woont, kun je natuurlijk ook op de fiets naar het circuit gaan. Maar als je verder weg woont, kun je dat ook overwegen. Er zijn namelijk Park+Bike-locaties in de omgeving van Circuit Zandvoort. Op deze locaties kun je je auto parkeren en een fiets huren. Vanaf deze locaties is het zo’n 30 tot 35 minuten fietsen naar het circuit. Je kunt natuurlijk ook je fiets achterin je auto gooien, of op een fietsendrager meenemen. Ook dan mag je je auto hier parkeren, zodat je de laatste kilometers kunt fietsen. Hier lees je meer over de Park+Bike-optie. Let op: het is tijdens het raceweekend niet toegestaan om je fiets mee te nemen in de trein.