Achtergrond Lifestyle & Fun

Experiment: hoe lang houdt een motor het vol zonder olie?

juli 20, 2022

Rijden zonder motorolie

Een goedkope luxe auto, die bestaat niet. Dat is wat meestal wordt gezegd door kenners. De aanschafprijs van een nieuwe ‘premium-auto’ is hoog en het onderhoud van een oud model is simpelweg te duur. Zeker als een auto een zwaar leven heeft gehad. Bijvoorbeeld als de eigenaar niet regelmatig het oliepeil heeft gecontroleerd.

BMW vs. Lexus

Het Engelse YouTube-kanaal Carwow zocht uit hoe lang een motor zonder überhaupt een enkele druppel olie kan draaien. Voor het experiment hebben ze twee modellen gekozen: een BMW 735i en een Lexus LS43. Beide auto’s hadden dusdanige schades aan het plaatwerk, dat ze afgeschreven waren. Met de motoren was niets aan de hand. Totdat het experiment begon uiteraard. Allereerst werden de auto’s beide voor een halve minuut op het standaardtoerental gehouden. Dit overleefden ze beide. Daarna werden beide motoren voor 30 seconden tot 3.000 toeren gebracht. Ook dat ging nog goed. Daarna werden beide auto’s voor een halve minuut tegen de toerenbegrenzer aangetrapt. De Lexus hield dit niet lang vol en overleed na twintig seconden. De Lexus LS430 heeft het daarmee in totaal één minuut en twintig seconden volgehouden.

BMW blijkt ijzersterk

Bij de BWM moest het team meer moeite doen om hem kapot te krijgen. De jolige presentator Mat Watson klom daarom achter het stuur om een setje donuts om de kapotte Lexus LS heen te draaien. Na nog een beetje op een offroadterrein te hebben gereden, viel ook het doek voor de BMW-V8. De 7-serie hield het maar liefst vijf keer zo lang vol als de Lexus, met een totale tijd van zeven minuten en 34 seconden. Natuurlijk zegt dit weinig over de kwaliteit van beide motoren, want we weten de voorgeschiedenis en kilometerstanden niet.