Achtergrond Autonieuws

Eli Zero: alle details over deze nieuwe elektrische ‘stadsauto’

november 3, 2022

Compacte stadsautootjes

De opkomst van zeer compacte stadsautootjes is niet te stoppen. Na de Opel Rocks-e, Biro, Carver en Canta treedt er een nieuwe speler toe tot het speelveld: de Eli Zero. Zoals gezegd is het voertuig per direct te koop in Nederland.

Nederlandse prijs Eli Zero

Alles begint bij een goede prijs, hoe zit dat met de nieuwe Eli Zero? Zo bereikbaar als een 8.500 euro kostende Opel Rocks-e is deze Zero niet. Sterker nog: je kunt voor de vanafprijs van de Zero twee exemplaren van de Rocks-e kopen. Hieronder een prijzenvergelijking ten opzichte van concurrenten, in volgorde van laag naar hoog.

Zeker niet goedkoop

Nee, de 45 km/u snelle Eli Zero is dus niet de goedkoopste, maar als we kijken naar uitrusting en technologie, dan is het absoluut een van de betere keuzes. Je mag hem rijden met een bromfietsrijbewijs als je 16 bent. De vraag is alleen welke 16-jarige een kleine 17 mille investeert in deze Zero. Eli mikt vooral op mensen die bereid zijn om een normale auto te laten staan.

Eli Zero

Eli Zero alternatief voor lokaal vervoer

De Eli Zero is dus een alternatief voor lokaal vervoer. Niet alleen in de stad, maar ook daarbuiten. Volgens het bedrijf is de gemiddelde autorit in Nederland niet langer dan 19 kilometer. Per dag legt een auto gemiddeld 32 kilometer af én staat deze ook nog eens 23 uur lang stil. De Zero is volgens de makers de auto van morgen: klein maar wel comfortabel.

Eli Zero - geparkeerd

Afmetingen Eli Zero

De Eli Zero is bijzonder klein. Hij is slechts 2.250 mm lang, 1.380 mm breed en 1.588 mm hoog. De wielbasis – de afstand tussen de voor- en achterwielen – komt uit op 1.600 mm. Daarmee is het voertuig ruim 70 procent kleiner dan de gemiddelde personenauto. De draaicirkel komt uit op 7 meter, vergelijkbaar met die van een Opel Rocks-e. Het is op papier een brommobiel, dus de topsnelheid bedraagt 45 km/u.

De Eli Zero opladen

De actieradius van deze citycar is aan de ruime kant: 100 kilometer. De Zero heeft een 6 kWh lithium-ijzerfosfaat batterij met een 3,2 kW onboard lader. Met 240 Volt duur het opladen van de batterij ongeveer 2,5 uur. Met 120 Volt is dat iets meer dan 5 uur. Tijdens het afremmen wint de Zero ook energie terug door af te remmen op de elektromotor. Er is keuze uit de rijmodi Eco of Normal.

Luxer dan een auto in het A-segment

Eli fabriceert de carrosserie van deze ev-brommobiel van bijna volledig recyclebaar kunststof. Het interieur heeft een zeer luxueuze afwerking. Wat in de Opel Rocks-e ontbreekt zit wel in deze Zero. Denk aan stuurbekrachtiging, rembekrachtiging, sleuteloos starten met een startknop, airco, infotainment en een fatsoenlijk display, een achteruitrijcamera, Bluetooth, een USB- en 12V-aansluiting en zelfs een zonnedak. Er is 160 liter opslagruimte aan boord van deze tweezitter zodat je ook wat bagage mee kunt nemen. Er is zelfs een handschoenenvak, magazinehouder en bekerhouder.

Eli Zero - Interieur

Garantie Eli Zero

Maar die extra’s hebben ook een flinke impact op de prijs: 16.990 euro. Je krijgt voor dat geld wel 2 jaar (of 20.000 kilometer) garantie op het voertuig en 3 jaar (of 50.000 kilometer) op de batterij. Het bedrijf Brom B.V. is in Nederland verantwoordelijk voor de Eli Zero.


Eli Zero


Eli Zero


Eli Zero


Eli Zero


Eli Zero


Eli Zero


Eli Zero


Eli Zero


Eli Zero


Eli Zero


Eli Zero


Eli Zero