Autonieuws Bedrijfswagens

Elektrische Ford Transit heeft een briljant stuur

september 8, 2022

Ford E-Transit

In mei zagen we hem voor het eerst: de nieuwe, volledig elektrische Ford E-Transit. De Ford-bus komt ook met traditionele brandstofmotoren op de markt, maar voorlopig gaat alle aandacht naar de volledig elektrische variant. Het is voor het eerst dat Ford een elektrisch model in het 1-tons bedrijfswagensegment introduceert. De foto’s kregen we een paar maanden geleden al, nu hebben we ook alle specificaties voor je.

Actieradius

We vallen met de deur in huis. De E-Transit heeft een actieradius van 380 kilometer, een trekgewicht tot 2.000 kg, tot 1.100 kg laadvermogen en is geschikt voor snelladen tot 125 kW. Het accupakket heeft een netto capaciteit van 74 kWh en bestaat niet uit honderden kleine, cilindervormige batterijcellen, maar uit pouch cellen. Thuis of bij een openbare laadpaal heeft de Transit ruim zeven uur nodig om volledig op laden. Dat doe je natuurlijk ’s nachts, terwijl je slaapt. Bij een snellader die 125 kW kan leveren zit het accupakket in 40 minuutjes weer op 80%.

Power

Er zijn twee aandrijflijnen leverbaar, met keuze uit een 136 pk en 217 pk sterke elektromotor. In beide gevallen beschik je over 415 Nm koppel. Zoals gezegd mag je tot 2.000 kilo achter de bus hangen, waardoor hij volgens Ford uitstekend een dieselbus kan vervangen. Dankzij de totale hoogte van net geen 2,0 meter rijd je de Ford E-Transit Custom zonder problemen een parkeergarage of McDrive in. In- en uitladen is ook geen probleem, de nieuwe Ford heeft namelijk de breedste schuifdeuropeningen in zijn klasse.

Laadvolume

Als gesloten bestelbus heeft de nieuwe E-Transit Custom een laadvolume van 5,8 tot 9,0 m3. Het laadvermogen bedraagt maximaal 1.100 kg3 en de maximale laadlengte is 3,450 mm. Versies met dubbele cabine en een personenbus zijn ook beschikbaar. Klanten kunnen kiezen uit een korte of lange wielbasis, met een laag of verhoogd dak. De keuze is reuze dus.

Technologie

Elke Ford E-Transit Custom is uitgerust met een 13-inch infotainmentscherm, waarop het SYNC 4-systeem draait. Achter het stuurwiel kun je een digitaal instrumentarium krijgen en gelukkig bespeuren we ook nog een aantal fysieke knoppen in het interieur. Ongeveer alle rijhulpsystemen die je kunt bedenken zijn ook aanwezig. Denk aan Pre-Collision Assist, Lane-Keeping System, Driver Alert, cruisecontrol met instelbare snelheidsbegrenzer, verkeersbordherkenning, Intelligent Speed Assist en zo kunnen we nog even doorgaan… Het stuur is extra speciaal en kun je – als je stilstaat – platleggen. Ze kun je lekker een burgertje naar binnenwerken, zonder te knoeien. Een laptop kun je ook eenvoudig ‘op’ het stuurwiel plaatsen.

Turkije

Alle varianten van de Ford Transit Custom worden gebouwd door Ford Otosan, de joint venture van Ford in Turkije. Dat gebeurt in een volledig nieuwe fabriek op het Yeniköy-terrein, dat deel uitmaakt van een eerder aangekondigde investering van 2 miljard euro in productiecapaciteit. Let wel: de eerste exemplaren rollen pas eind 2023 van de band in de ultramoderne fabriek. Nog even geduld dus…

Bekijk ook: