Achtergrond Autonieuws

Elektrische Ford Explorer wordt goedkoper dan je denkt

maart 22, 2023

Ford Explorer komt uit Europa

Groeten uit Europa. Niet uit de Verenigde Staten dan? Nou, voor deze keer niet. Want de nieuwe volledig elektrische Ford Explorer is de eerste in Europa gebouwde elektrische personenauto van het merk met de ‘blue oval’. De elektrische Explorer is in Europa ontwikkeld door de zogeheten Ford Model e business-unit, gericht op het ontwerpen, produceren en distribueren van elektrische en verbonden auto’s.

Gebouwd in Duitsland

De middelgrote crossover wordt geassembleerd in het nieuwe Ford Cologne EV Centre in Duitsland, waar een investering van 2 miljard dollar mee gemoeid gaat. Ford hoopt in Europa tegen 2026 meer dan 600.000 volledig elektrische auto’s te verkopen. Het streven is om tegen 2030 uitsluitend volledig elektrische personenwagens aan te bieden.

Jawel, Ford ontwikkelt een volledig elektrisch portfolio en investeert hierin tot 2026 wereldwijd 50 miljard dollar. De onderneming wil tegen het eind van dat jaar meer dan 2 miljoen volledig elektrische auto’s produceren. Vanaf medio 2024 wordt in de fabriek in Keulen een tweede volledig elektrisch model naast de nieuwe Explorer gebouwd. Het maximale jaarlijkse productievolume van de nieuwe fabriek is naar verwachting zo’n 200.000 auto’s per jaar.

Ford Explorer

Elektrische Ford Puma in aantocht

De nieuwe Explorer is een van de negen volledig elektrische personen- en bedrijfswagens die Ford tegen 2024 in Europa heeft geïntroduceerd, waaronder de Mustang Mach-E, de E-Transit, de E-Transit Custom en E-Tourneo Custom en de volledig elektrische varianten van de Puma, Transit Courier en Tourneo Courier. Ook dat lees je goed: er komt een elektrische versie van de Puma aan. Kortom: er valt de komende tijd genoeg te ontdekken bij Ford.

Ford Explorer biedt plaats aan vijf personen

Maar het is nu eerst tijd voor de Ford Explorer. De Explorer biedt plaats aan vijf personen op twee zitrijen en wordt leverbaar in twee versies: de Explorer en de Explorer Premium. Technische gegevens over de aandrijflijn noemt Ford nog niet, behalve wat informatie over de elektrische aandrijflijn. De accu is namelijk in 25 minuten op te laden van 10 tot 80 procent (DC-laden).

Ford Explorer

Bijzondere Private Locker

In het interieur van de crossover valt een fors SYNC Move-connectiviteitssysteem op met verstelbaar 15-inch touchscreen. Het touchscreen biedt ook toegang tot de My Private Locker. Het scherm kan omhoog en omlaag bewegen in een boog van meer dan 30 graden.

Ook in de middenconsole onder de armsteun zijn veelzijdige opbergmogelijkheden te vinden. De 17-liter grote MegaConsole maakt gebruik van de ruimte die ontstaat door het ontbreken van een traditionele versnellingsbak. De opbergruimte is groot genoeg voor een 15-inch laptop of om drie drankflessen van 1,5 liter en een fles van 1 liter naast elkaar te zetten, en is voorzien van een tussenschotje dat tevens dienst doet als ijskrabber. De afneembare bekerhouders zijn zo geplaatst dat de armsteunruimte optimaal is en kunnen desgewenst worden verplaatst naar een lager niveau voor meer ruimte in de middenconsole.

Handig om te weten

De Explorer beschikt voorin over twee USB Type-C-aansluitingen en nog eens twee voor de passagiers op de achterbank. Onder het beeldscherm bevindt zich een naar voren hellend vak waarin twee grote smartphones draadloos kunnen worden opgeladen. Traditionele elementen zijn weggelaten, zoals grote ventilatieroosters. Deze zijn nu slank van vorm en zijn geïntegreerd in de tweede laag van het design. Het zwevende 5-inch digitale instrumentenpaneel informeert de bestuurder over rijgegevens, het laadniveau van de accu en de status van de rijassistentiesystemen.

Standaard is de auto uitgerust met onder meer verwarmbare voorstoelen en een verwarmbaar stuurwiel, een bestuurdersstoel met massage, keyless entry en een soundbar. De Explorer Premium voegt hier onder meer nog sfeerverlichting aan toe.

Rijhulpsystemen Ford Explorer

De nieuwe Explorer beschikt over diverse rijhulpsystemen, aangestuurd via twaalf ultrasone sensoren, vijf camera’s en drie radarsystemen die samen een gebied van 360 graden rond de auto kunnen bewaken. Sensoren in het stuurwiel controleren op passieve wijze de interactie met de bestuurder. De auto moedigt de bestuurder aan om betrokken te blijven door middel van visuele, auditieve en haptische waarschuwingen.

Op de lijst met rijhulpsystemen staan een rijstrookassistent die ook automatische rijstrookwisseligen kan uitvoeringen, adaptieve cruise control met file-assistent, dodehoekbewaking, snelheidbordenherkenning, een waarschuwingssysteem voor kruisend verkeer achter, een botspreventiesysteem en nog veel meer. De auto kan ook zelfstandig inparkeren. Aan een 360-graden camerasysteem is ook gedacht. De optionele Matrix LED-koplampen helpen de bestuurder om beter te zien. De lichtunits kunnen hun lichtbundels automatisch aanpassen aan de rijsituatie, zonder tegenliggers te verblinden.

Standaard met warmtepomp

Een warmtepomp is standaard op de Ford. Het systeem volgt een soortgelijk principe als geavanceerde verwarmingssystemen in woningen. De warmte kan worden gebruikt om het interieur te verwarmen. Zo gaat er geen kostbare energie uit de batterij verloren. Dat is beter voor de actieradius. De warmtepomp kan ook omgekeerd werken en functioneren als airconditioning om het interieur te koelen.

Bagageruimte

De bagageruimte heeft een inhoud van 450 liter met de achterbank op zijn plaats. Er is meer dan 1.400 liter beschikbaar met een neergeklapte achterbankleuning. De laadruimtevloer kan worden verlaagd of verhoogd. De gebruiker kan zo spelen met de tildrempel.

Wielen en kleuren

Ford positioneert de Explorer onder de Mustang Mach-e in het gamma. De auto is minder dan 4,5 meter lang. Wielen zijn verkrijgbaar in de maat 19-, 20- of 21-inch. Uiteraard heeft het kleinste wielformaat de grootste actieradius. De carrosseriekleuren zijn speciaal afgestemd op het design van de nieuwe Explorer. De nieuwe introductiekleur Arctic Blue belichaamt volgens Ford het ontdekkingspotentieel van de lucht met glinsterende zilverkleurige en lichtblauwe accenten. De kleur Blue My Mind is nu ook voor het eerst leverbaar. Ford levert ook Frozen White, Magnetic Grey, Agate Black en Lucid Red.

Prijs Ford Explorer

De Ford Explorer is later dit jaar bestelbaar. De verwachte vanafprijs van de Ford Explorer ligt onder de 45.000 euro. Dat is vergelijkbaar met een rijk uitgeruste Renault Megane E-Tech Electric.