Autonieuws

Elektrische auto kopen: goede autoverzekering is cruciaal

november 27, 2023

De wind in de haren, het zachte gezoem van een elektromotor en tegelijkertijd weten dat je bijdraagt aan een duurzamere wereld: dat is wat je mag verwachten als je kiest voor een elektrische auto. Elektrische auto’s winnen terrein en dat is allesbehalve onbegrijpelijk. Als jij ook van plan bent om een elektrische auto aan te schaffen, kun je maar beter veel aandacht besteden aan de autoverzekering. Een WA-verzekering is in ieder geval een must, want anders mag je de weg niet op. Maar een goede cascoverzekering, een heel complete autoverzekering die zowel de burgerlijke aansprakelijkheid als de schade aan de eigen wagen dekt, is volgens experts minstens even belangrijk.

De complexiteit van een elektrische aandrijflijn

Een elektrische motor kent minder bewegende delen dan een verbrandingsmotor. Hierdoor slijt de motor minder snel en gaat deze auto over het algemeen langer mee. Anderzijds: de technologie is verfijnder en de reparatiekosten liggen vaak hoger. Het gaat dan niet om de vervanging van een oliefilter of distributieriem, maar om werkzaamheden aan geavanceerde elektronica en batterijpakketten. De kosten voor de reparatie of vervanging van een accupakket kunnen duizenden euro’s bedragen.

Als je zelf een ongeval veroorzaakt, wordt dit niet gedekt door je WA-verzekering. Dit is de verplichte verzekering die je moet hebben als je een auto in het verkeer brengt. Het is een nuttige verzekering, maar het kan beter. Daarom is het aan te raden om te kiezen voor een uitgebreidere dekking die ook schade aan jouw eigen voertuig omvat, de zogeheten cascoverzekering. Aanvullend is een goede pechhulpverzekering aan te raden, want ook pechgevallen zijn bij elektrische auto’s vaak extra complex.

Totaalplaatje en de meerwaarde van zekerheid

Het is geen geheim dat de aanschafprijs van een elektrische auto over het algemeen hoger ligt dan bij conventionele auto’s. Een cascoverzekering dekt niet alleen de schade die je toebrengt aan anderen, maar ook de schade aan je eigen auto. Het maakt hierbij niet uit of de schade is ontstaan door eigen schuld, door weersomstandigheden of door botsingen met loslopende dieren. De premie wordt onder andere berekend op basis van de waarde van het voertuig.

Bij de keuze voor een cascoverzekering is het bijzonder belangrijk om goed op de afschrijvingsregeling te letten. Elektrische auto’s kunnen namelijk anders afschrijven dan conventionele auto’s. Sommige verzekeringen bieden een extra lange nieuwwaarderegeling, een regeling waarbij je bij totaalverlies of diefstal binnen een bepaalde periode na aankoop de volledige nieuwwaarde van de auto krijgt uitgekeerd. Andere verzekeraars hanteren een aangepaste afschrijvingsregeling. Ga het gesprek aan met meerdere autoverzekeraars om de mogelijkheden te vergelijken.

Accuschade is niet zomaar een krasje

Bij een aanrijding denk je al snel aan blikschade. Echter, bij een elektrische auto is de impact op het accupakket een aanzienlijk risico. De accu is het kloppende hart van je voertuig en schade hieraan kan leiden tot complexe en kostbare reparaties. Een accubrand is dan weer erg moeilijk te blussen en kan extra schade veroorzaken, zoals een woningbrand. Goed om te weten: het risico op een autobrand is bij een EV extra groot tijdens het laden, iets wat veel mensen thuis doen. Daarom is het aan te raden om bij de plaatsing van een laadpaal aandacht te hebben voor de brandveiligheid. Bovendien is het een goed idee om samen met de opstalverzekeraar na te gaan of deze risico’s voldoende zijn afgedekt. Het is hoe dan ook een goed idee om een nieuwe elektrische laadpaal bij de verzekeringsmaatschappij te melden.