Autonieuws Geen onderdeel van een categorie

Einde in zicht voor Seat?

april 19, 2022

Einde van Seat?

Een grote reorganisatie binnen de VW-groep kan wel eens het einde voor Seat betekenen. Tijdens een jaarlijkse persconferentie van het Spaanse merk werd bekend dat er geen deels- of volledig elektrische Seat’s in de pijplijn zitten. Een doodvonnis, anno 2022. Reden genoeg voor de ondernemersraad om aan de bel te trekken. De Spanjaarden noemen het onbegrijpelijk dat het 70 jaar oude merk de nek wordt gedraaid.

Cupra

Seat-topman Wayne Griffiths sprak tijdens de persconferentie liever over de toekomst van Cupra en al het moois wat het kersverse merk inmiddels heeft neergezet. De grote baas kondigde ook vier nieuwe modellen van Cupra aan, die in 2025 op de markt moeten komen. Zo heeft Cupra plannen voor nog een hybride-SUV, maar ook de Tavascan Concept moet tegen die tijd in productie gaan. Over nieuwe modellen van Seat werd met geen woord gerept.

Elektrische Seat

Dat de focus inmiddels haast volledig op Cupra ligt, is al een tijdje bekend. Zo zag de Cupra Born ooit het levenslicht als Seat El-Born: de eerste serieuze elektrische Seat (na de Mii met beperkte actieradius). De El-Born werd echter omgetoverd tot de eerste elektrische Cupra — de Born — waardoor Seat nog steeds zonder eigen EV zit. Seat en Griffiths ontkennen voorlopig dat het einde voor het merk in zicht is.