Achtergrond Autonieuws

Een etappe door de tijd: Citroën en de Tour de France

juli 27, 2023

Relatie tussen Citroën en de Tour de France

Het was onmogelijk om deel te nemen aan dit evenement zonder het besef van de lange en betekenisvolle relatie tussen Citroën en de Tour de France. Sinds de oprichting van Citroën in 1919 door André Citroën, heeft het merk een diepe en onlosmakelijke band met deze legendarische wielerwedstrijd.

Citroën SpaceTourer

Terwijl we over de route van de etappe reden, in de comfortabele Citroën SpaceTourer, was het niet moeilijk om de erfenis van Citroën in de Tour de France te zien. Van de vele service- en supportvoertuigen tot de officiële auto’s, Citroën’s aanwezigheid was tastbaar. Je kon de nostalgie bijna proeven bij het zien van deze moderne interpretaties van de iconische auto’s die decennialang de ruggengraat van de race vormden, zoals de onmiskenbare Citroën DS uit de jaren ’50 en ’60. Ook pronkte meer dan eens een mooie verzameling ‘eendjes’ in het landschap.

Mogelijke bijvangst

Mooi om het AG2R Citroën Team van dichtbij te zien. De spanning voor de race bij de renners, maar ook de begeleiding. De laatste details, zoals het secuur oppompen van de banden en het opplakken van het etappeprofiel op het stuur. De ambitie van het team was duidelijk: de plek van de Oostenrijkse kopman Felix Gall in de top 10 behouden. Mogelijke bijvangst: de befaamde bolletjes trui winnen en mogelijk een tweede ritzege. Gall behield uiteindelijk zijn plek in het klassement en eindigde als tweede achter de onvergelijkbare Tadej Pogacar. Missie geslaagd.

Levendige herinnering

Terwijl we naar de finishlijn reden, kwam het besef dat dit niet alleen een bezoek was aan de Tour de France, maar ook een eerbetoon aan de gedeelde geschiedenis tussen de race en Citroën. De rit was een viering van sportiviteit, technologische vooruitgang en natuurlijk de ongeëvenaarde schoonheid van Frankrijk. Het was, in wezen, een rit door de tijd, en een levendige herinnering aan de onuitwisbare voetafdruk van Citroën in de Tour de France.

Good to know: de vloot van het AG2R Citroën Team bestaat ​​uit de volgende voertuigen: negen exemplaren van de C5 Aircross Plug-in Hybrid, tien stuks van de C5 X Plug-in Hybrid en zeven keer een Spacetourer.