Autonieuws

Een elektrische Audi: welke modellen zijn er?

december 7, 2022

Wie nog niet klaar is om volledig elektrisch te rijden, kan bij Audi terecht voor traditionele modellen met ultramoderne brandstofmotoren. Tegelijk zijn populaire varianten ook beschikbaar als hybride, waarbij stille en zuinige elektropower wordt gecombineerd met vertrouwde krachtbronnen. Zo zijn er TFSIe-uitvoeringen van de A3 Sportback, A6 (zowel Limousine als Avant), A7 Sportback en A8. Een elektrische Audi is echter steeds vaker een SUV, maar welke modellen zijn er?

Compacte SUV’s

Een compacte SUV is door zijn overzichtelijke formaat ideaal voor het gebruik in de stad. Zo bieden de Audi Q3 en Q3 Sportback bieden de typische voordelen van een SUV: een hogere instap en een gewaagdere uitstraling. Ook zijn compacte SUV’s relatief licht ten opzichte van hun grotere broers. Dat belooft een gunstiger brandstofverbruik.

Audi Q5

Middelgrote SUV’s

Biedt een Q3 onvoldoende ruimte? Dan is een Audi Q5 of Q5 Sportback een uitstekende optie. Deze middelgrote SUV’s geven achterpassagiers volop de ruimte en beschikken over heel wat extra bagageruimte. Voor de bestuurder biedt de hoge zitpositie extra comfort en overzicht. Voor wie buiten de gebaande paden komt, is het prettig om te vertrouwen op de ruimere bodemvrijheid van de Audi Q5 en Q5 Sportback. Een Audi Q5 rijden, maar niet de hoofdprijs betalen? Dan is het zeker de moeite waard om te kijken naar een Audi Q5 tweedehands.

Audi Q5

LEES OOK: Autotest – Audi Q5 50 TFSI e plug-in hybride (2020)

Grote SUV’s

Voorheen was een MPV de oplossing voor wie regelmatig meer dan vijf personen moest vervoeren. Nu heeft de SUV die plaats overgenomen. In een grote SUV heb je, afhankelijk van de stoelconfiguratie, twee of zelfs drie zitrijen. De achterste zitrij, die uit twee kleinere stoelen bestaat, is niet echt prettig zitten voor volwassenen. Voor kinderen is er voldoende ruimte. Klap je deze derde zitrij weg, dan biedt een grote SUV een zee aan bagageruimte. Een Audi Q7 of Q8 TFSI e zijn imposante voorbeelden van zulke grote SUV’s.

Volledig elektrisch

Naast plug-in hybrides zijn er ook volledig elektrisch aangedreven Audi’s in het gamma. Deze SUV’s maken indruk met hun kracht, souplesse en stilte aan boord. Het merk zette de toon met de introductie van de Audi e-tron en e-tron Sportback. Ook de Q4 e-tron of Q8 e-tron, beide ook beschikbaar als strak vormgegeven Sportback, maken emissievrij rijden tot een waar genoegen. Wie dacht dat sportief elektrisch rijden onmogelijk zou zijn: de Audi e-tron GT bewijst het tegendeel.