Achtergrond

E85 tanken – Wat is het en waar kun je het krijgen?

augustus 30, 2022

E85

E85 ofwel flexifuel E85 is een biobrandstof, een mix van 15 procent benzine en maar liefst 85 procent bio-ethanol. Deze brandstof is bedoeld voor speciale flexifuelauto’s en ongeschikt voor gewone benzineauto’s. E85 is nog zeer beperkt verkrijgbaar in Nederland, er zijn momenteel zo’n vijftien tankstations die het verkopen. Mocht je per ongeluk toch E85 tanken, rijd dan niet verder en laat de brandstof verwijderen om motorschade te voorkomen.

E85 zorgt voor minder CO2-uitstoot

De ethanol voor de biobrandstof E85 wordt verkregen uit planten. Vandaar de benaming bio-ethanol. Doordat het uit planten wordt gewonnen, draagt het in de biobrandstof E85 bij aan een lagere CO2-uitstoot. Gemiddeld is de reductie van de CO2-uitstoot van een flexifuelauto op E85 maar liefst 58 procent ten opzichte van de emissie van een conventionele automotor.

Tekst gaat verder onder de foto

E85 populair in Zweden

E85 wordt al relatief veel gebruikt in Zweden. Daar zijn al zo’n 1.750 tankstations waar je met je flexifuelauto E85 kunt tanken, vooral in het zuiden van het land. Er rijden in Zweden dan ook al ruim 200.000 flexifuelauto’s.

E85 ook in de Verenigde Staten

Bio-ethanol wordt in het midden-westen van de Verenigde Staten veel gewonnen uit maïs. Daardoor is het aanbod van E85 in dat gebied ook relatief groot. De Amerikaanse overheid meldt dat er in 42 staten bijna 4.000 tankstations zijn die biobrandstof E85 aanbieden.

Ethanol in Brazilië

In Brazilië is al sinds jaren ethanol uit suikerriet een belangrijke brandstof voor auto’s. Daar worden bijna alle auto’s aangedreven door een flexifuelmotor die kan lopen op zowel een mix van 20 procent ethanol en 80 procent benzine als op 100 procent ethanol én alles daartussen. Pure benzine wordt er niet meer aangeboden.

E85 in de autosport

Ook in bepaalde takken van de autosport wordt al veel gebruikgemaakt van E85 en ethanol als brandstof. Ethanol is veel klopvaster dan benzine (zie laatste alinea), zodat het brandstofmengsel een hogere compressie aankan en de motor dus meer vermogen en trekkracht kan leveren.

Nadelen van E85

Een nadeel van ethanol als brandstof is dat het water aantrekt; daar kan een verbrandingsmotor niet goed tegen. In koude gebieden start de flexifuelmotor moeilijker op ethanol en daarom bevat E85 toch een bestanddeel benzine. Verder kunnen flexifuelmotoren wel meer vermogen en trekkracht leveren, maar je komt minder ver op een liter E85 dan een benzinemotor op een liter benzine.

Wat betekenen die getallen en wat is klopvastheid?

95 staat voor het octaangetal van de benzine, dat voor ‘normale’ benzine 95 is en voor Euro98 (Superplus) 98. Het octaangetal geeft de klopvastheid van de brandstof aan: de mate waarin die brandstof in het brandstof-luchtmengsel kan worden samengeperst zonder tot zelfontbranding te komen. Het zorgt dat de motor meer vermogen kan leveren en voorkomt daarbij een onregelmatige loop van de motor.

Lees ook: Oppassen: deze benzine-auto’s zijn niet geschikt voor E10