Autonieuws

Durft Nederland eindelijk voor toffe autokleuren te kiezen?

oktober 18, 2022

De populairste autokleuren in Nederland

Nou, op die vraag kunnen we direct antwoord geven. Nee. Van de in totaal 8,9 miljoen personenauto’s die Nederland op 1 januari 2022 telde, hebben er maar liefst 3 miljoen auto’s een grijze kleur. Dat sluit dan wel weer mooi aan op een andere trend in Nederland: want niet alleen de auto’s, maar ook hun eigenaren zijn de afgelopen jaren vergrijsd, zo blijkt uit cijfers. Daarover later meer in dit artikel, eerst meer over de populairste autokleuren binnen het Nederlandse wagenpark.

Flinke aantallen

Naast grijs, zijn zwart (2,1 miljoen) en blauw (1,2 miljoen) ook zeer populaire autokleuren in Nederland. Tellen we de kleuren van de top-3 bij elkaar op, dan hebben we al 6,3 miljoen personenauto’s te pakken.

Autokleuren in Nederland op volgorde van populariteit 2022

Lekker origineel

Wat kunnen we concluderen uit deze top veertien? Nou, in ieder geval dat er sinds 2016 geen klap is veranderd in het Nederlandse wagenpark. Als het om kleuren, althans. De toplijst van meest gekozen autokleuren in Nederland ziet er namelijk al sindsdien (vrijwel) hetzelfde uit.

Restwaardes van invloed op kleur

Er is overigens wel een gegronde reden waarom de kleurenlijst al sinds mensenheugenis wordt aangevoerd door dezelfde carrosseriekleuren. Dit heeft ook met restwaardes te maken. Met name leasemaatschappijen en autodealers kijken nauwlettend naar waar de markt om vraagt. Die de gemiddelde autokoper kiest nu eenmaal minder snel voor een knalgele of felgroene exemplaar. Zeker bij de wetenschap dat de betreffende auto waarschijnlijk ooit nog doorverkocht moet worden. Men speelt daarom liever op safe door voor zwart, grijs, blauw of wit te kiezen.

Waarom altijd op safe spelen?

Maar als particulier zou je best een tof kleurtje kunnen nemen toch? Want waarom altijd op safe spelen? Wit, grijs, zwart, we kennen het inmiddels wel. Durf eens een gokje te wagen door voor een knalkleur te kiezen. Bij online casinos ga je toch ook weleens all-in? Er zijn altijd wel liefhebbers te vinden die ook een tof kleurtje voor hun auto wensen.

Populairste autokleuren: grijs, grijzer, grijst

Daarover gesproken: grijs is al achttien jaar de meest voorkomende autokleur, maar in 2000 stond grijs nog op nummer drie, na rood en blauw. Toen waren er 1,1 miljoen grijze auto’s; 18 procent van alle auto’s.

Begin 2022 was het personenautopark flink vergrijsd en was 34 procent van de auto’s grijs. De kleuren rood en groen komen steeds minder voor, hoe jammer dat ook is. Rood is gezakt van de eerste plaats in 2000 (met 22 procent rode auto’s) naar de vijfde in 2022 (6 procent). Het aandeel groene auto’s liep in die periode terug van 14 procent naar 3 procent.

Autobezitters steeds ouder

Uit cijfers van CBS blijkt verder dat de meeste personenauto’s (9 op de 10) eigendom zijn van een particulier. Die autobezitters zijn steeds ouder, de gemiddelde leeftijd is opgelopen van 46 jaar in 2000 naar 52 jaar begin 2022.

“Steeds meer auto’s zijn eigendom van ouderen. Het aantal personenauto’s van 65‑plussers in 2022 bedroeg 2 miljoen, een verdrievoudiging ten opzichte van 2000”, aldus het CBS. “In dezelfde periode verzesvoudigde het aantal auto’s van 85‑plussers naar 115 duizend. Ouderen hebben naar verhouding wat vaker een grijze auto. Begin 2022 was 39 procent van de auto’s van 65‑plussers en 32 procent van die van 65‑minners grijs.”

Gemiddelde leeftijd personenauto Nederland

En hoe is een personenauto gemiddeld in Nederland? Ook op die vraag geeft Nederland in Cijfers editie 2022 antwoord. De gemiddelde leeftijd van personenauto’s is toegenomen van 7 jaar in 2000 tot 11 jaar in 2022. Begin 2022 telde Nederland bijna 2,3 miljoen personenauto’s van 15 jaar of ouder, tegenover bijna 400 duizend begin 2000. In dezelfde periode nam het aantal jonge auto’s juist af. In 2022 waren er 1,2 miljoen personenauto’s jonger dan 3 jaar, tegenover 1,6 miljoen in 2000.