Autonieuws

Duitsland schrapt per direct subsidies voor elektrische auto’s

december 18, 2023

15 miljoen EV’s

Duitsland streeft ernaar om tegen 2030 ongeveer 15 miljoen elektrische voertuigen op de weg te hebben. Deskundigen zijn echter pessimistisch over het behalen van dit doel, vooral na het recente besluit van de Duitse overheid. Het ministerie van Economische Zaken kondigde zaterdag namelijk aan dat subsidieaanvragen voor elektrische auto’s niet meer opgepakt worden.

Coronakredieten

De EV-subsidie is geschrapt vanwege een begrotingscrisis in het land. Een groot gedeelte van de subsidie zou worden gefinancierd door ongebruikte coronakredieten, maar in november heeft het constitutioneel hof hier een streep door gezet. In Duitsland is er sinds 2016 zo’n 10 miljard euro subsidie vrijgemaakt voor ongeveer 2,1 miljoen elektrische auto’s.

Noodklok

De krant ‘Handelsblatt’ luidt de noodklok en waarschuwt dat het schrappen van de elektrische auto-subsidie een serieuze bedreiging vormt voor de ambitie om tegen 2030 maar liefst 15 miljoen elektrische auto’s op de Duitse wegen te hebben. “Deze doelstelling werd al als buitengewoon onrealistisch beschouwd en nu lijkt het volledig buiten bereik”, aldus de krant.