Autonieuws

Dodge Hornet is een Amerikaanse Alfa Romeo Tonale

augustus 17, 2022

Dodge

Er is eindelijk weer eens wat vers bloed op komst bij Dodge. De Amerikaanse autobouwer verkoopt op dit moment nog maar drie modellen: de Challenger, Charger en de Durango. Stuk voor stuk leuke performance auto’s, waar we hier in Nederland soms jaloers op zijn, maar ze zijn alle drie flink op leeftijd. De huidige Challenger wordt 15 en de Charger en Durango mogen beide bijna naar de middelbare school.

Alfa Romeo

Bij Dodge zijn ze daarom dolgelukkig met de Alfa Romeo Tonale. Niet omdat ze die namens Alfa Romeo mogen verkopen in Amerika – want dat doen de Italianen gewoon zelf overzees – maar omdat ze het model mogen ombouwen en voorzien van een Dodge-embleem. Het Amerikaanse merk en Alfa Romeo zijn namelijk concerngenoten bij Stellantis en daarvoor bij FCA.  

Dodge Hornet

Op de ‘Amerikaanse’ Tonale zit overigens helemaal geen Dodge-logo geplakt, maar een hoornaar- badge. De auto heet namelijk de Dodge Hornet. In grote lijnen lijken de Tonale en Hornet uiteraard veel op elkaar. Vooral de achterzijde lijkt haast ongewijzigd. Aan de voorkant komt het Dodge-design duidelijker naar voren, met spitse koplampen en een specifieke (eigen) motorkap, grille en bumpers.

Krachtige motoren

Er komen twee varianten van de Hornet op de Amerikaanse markt. Het vlaggenschip wordt de Hornet R/T plug-in hybride. Die beschikt over dezelfde PHEV-aandrijflijn die we in Nederland in de Tonale krijgen. De aandrijflijn bestaat uit een 1,3-liter viercilinder turbomotor die samenwerkt met een 121 pk sterke elektromotor op de achteras.

Samen zijn de motoren goed voor een gecombineerd vermogen van 275 pk en een koppel van 519 Nm. De krachten gaan via een automatische zesversnellingsbak naar alle vier de wielen. Dankzij een 15,5 kWh accupakket kan de Hornet PHEV 48 kilometer elektrisch afleggen. Daarnaast kunnen Amerikanen ook kiezen voor de Hornet GT, met een 2,0-liter viercilinder die goed is voor 268 pk. De ‘nieuwe’ Dodge heeft in Amerika een vanafprijs van omgerekend zo’n 30.000 euro.

Lees ook: