Achtergrond

Dit was bijna de eerste Volkswagen Golf

februari 2, 2024

Volkswagen Golf

In Wolfsburg borrelde eind jaren zestig de drang naar vernieuwing binnen Volkswagen. De legendarische Kever was inmiddels stokoud en toe aan een eigentijdse opvolger. Er werden verschillende studiemodellen gebouwd, waaronder de EA 276. EA is een afkorting voor Entwicklungsauftrag, oftewel ‘ontwikkelingsopdracht’.

EA 276 concept car

Afgezien van zijn omvang, achterklep en hoekige achterlichten, vertoont het conceptmodel niet veel gelijkenissen met het definitieve productiemodel. Bovendien bevond zich onder de motorkap nog steeds de bekende, zij het verouderde, luchtgekoelde boxermotor van de Kever. Dit keer wel voorin de auto. Zo bleven de ontwikkelingskosten laag en was betrouwbaarheid gegarandeerd.

EA 276 concept car

Een jaar later, in 1970, werd de Italiaanse ontwerper Giorgetto Giugiaro aangetrokken om het concept verder te ontwikkelen. Dit leidde tot de creatie van de Golf 1, die in 1974 op de markt kwam. Giugiaro was onder de indruk van de vierkante koplampen van de EA 276, maar die bleken te duur om in productie te nemen. Zodoende kreeg de eerste Golf uiteindelijk zijn iconische gezicht met ronde koplampen. Meer weten over de geschiedenis van de Golf? Lees dan hier verder: