Autonieuws

Dit is de nieuwe NIO EL8, naar wens met Hot Stone Massage-functie

juni 14, 2024

Afmetingen NIO EL8

Met een lengte van 5.099 mm, een hoogte van 1.750 mm, een breedte van 2.199 mm en een grote wielbasis van 3.070 mm biedt de EL8 plaats aan zes personen. Er zijn twee uitvoeringen leverbaar, elk met een eigen indeling voor de tweede zitrij. De eerste heeft een doorgang tussen de 14-voudig verstelbare individuele stoelen en een brede armsteun. De Executive-uitvoering heeft een slimme koelkast en een middenconsole tussen de 12-voudig verstelbare Ottoman-stoelen op de tweede zitrij. De Executive-uitvoering biedt standaard ook een Hot Stone Massage-functie op de eerste en tweede zitrij.

Long Range of Standard Range

Het vierwielaandrijvingssysteem van de EL8 maakt gebruik van een permanente magneet SiC-motor met een vermogen van 180 kW en een inductiemotor met een vermogen van 300 kW. Ook beschikt het model over de eerste dubbele driefasige topologieomvormer ter wereld om de prestaties en de betrouwbaarheid te verbeteren. Het koppel bedraagt 850 Nm, de acceleratie van 100 km/u verloopt in slechts 4,1 seconden. De verwisselbare Long Range-batterij (100 kWh) biedt een actieradius van 510 km volgens de WLTP-cyclus. Er is ook een Standard Range-batterij (75 kWh) verkrijgbaar. 

Smart Safety System

De auto beschikt over een Smart Safety System. Afhankelijk van de positie van de inzittenden en de ernst van de botsing past het Smart Safety System de timing van de airbag en de maximale spankracht van de veiligheidsgordel aan om de inzittenden beter te beschermen. Dit systeem wordt aangevuld met zeven airbags, waaronder een 2.800 mm lange gordijnairbag aan de zijkanten van het interieur dat ook de inzittenden achterin beschermt. De EL8 heeft ook een airbag tussen de voorstoelen. NIO is het enige merk dat dit standaard aanbiedt in het volledige Europese modellengamma. De batterij van de EL8 is getest op temperaturen tot 590°C gedurende 130 seconden, een valtest vanaf een hoogte van één meter en het eventueel binnendringen van water tijdens onderdompeling in zout water. 

Wielen en remmerij

De EL8 staat standaard op 20 inch velgen en 21 en 22 inch exemplaren zijn tegen meerprijs verkrijgbaar. Het remsysteem van de EL8 is voorzien van remklauwen met zes zuigers voor en het Intelligent Park Brake-systeem (IPB) van Bosch voor een extra nauwkeurige controle. Het systeem genereert een maximale remkracht binnen slechts 150 milliseconden. De reactietijden van het traction control-systeem zijn ook verder verbeterd en teruggebracht van 100 naar 10 milliseconden.

Slimme verlichting

De koplampen van de EL8 zijn zowel slim als veilig. Nieuwe, intelligente multi-beam adaptieve matrix LED-koplampen – die worden aangestuurd door NIO’s ingebouwde supercomputer ADAM – werken samen met LiDAR-technologie voor een onmiddellijke respons om de weg vóór de auto optimaal te verlichten. Onafhankelijk aangestuurde micron-LED’s kunnen het licht als het ware om bochten buigen en reageren zo op tegemoetkomend verkeer, waardoor het verblinden van andere weggebruikers en daarmee mogelijke irritatie in het verkeer wordt voorkomen. 

Ook ISOFIX

Voor een maximale bescherming voor alle gezinsleden is de EL8 uitgerust met Child Presence Detection (CPD). Dit systeem waarschuwt niet alleen als er een kind of huisdier in de auto is achtergelaten, maar biedt ook een anti-botsbeveiliging bij het openen van de achterklep en een slimme raam- en portiervergrendeling. De EL8 is voorzien van vier ISOFIX-bevestigingen, zodat ook grotere gezinnen gebruik kunnen maken van dit model. Een specifieke huisdierenmodus houdt de temperatuur in het interieur op 22°C en schakelt bepaalde functies uit zodat dieren veilig kunnen rusten. Een trekvermogen van 2.000 kg en de kampeermodus maken van de EL8 een aantrekkelijke auto voor een weekendje weg met het hele gezin. 

Een vrouw die haar smartphone gebruikt, staat in een straat vlakbij een moderne groene SUV, geparkeerd in een stedelijke omgeving met glazen gebouwen en bomen.
NIO EL8 2024

Lekker duurzaam

Duurzaamheid was een andere belangrijke factor bij het ontwikkelen van de EL8. Het interieur van de EL8 is afgewerkt met duurzaam rotan, stoelkussens van sojaboonschuim en OEKO-TEX gecertificeerd Haptex interieurmateriaal voor de stoelen en portierbekleding. De hemelbekleding van de EL8 is gemaakt van het eerste geweven suède op plantaardige basis ter wereld, waarbij gebruik is gemaakt van suikerriet en castorolie.

Wielophanging

De EL8 biedt geheel in lijn met zijn marktpositionering een maximum aan verfijning en comfort. De basis daarvoor is een onderstel met Dual Chamber-luchtvering en Continuous Damping Control (CDC), dat de dempingskrachten van de schokdempers constant en in realtime aanpast. Door de wegomstandigheden, rijsnelheid en input van de bestuurder te monitoren en de afstelling daarop aan te passen, zorgt CDC voor een optimaal rijcomfort met minder vibraties. De Dual Chamber-demping vermindert de duikbewegingen van de auto met 25 procent tijdens het accelereren en met 40 procent tijdens het remmen. De Hydraulic Rebound Stop (HRS) van NIO zorgt voor een progressieve demping en biedt een rustgevend rijcomfort. HRS biedt als extra voordeel dat het de ophangingscomponenten beschermt door de energie die wordt veroorzaakt door kuilen en het rijden over slecht wegdek te absorberen en af te voeren.

Luxe in de auto

Met gelaagd glas en meer dan vijftig andere akoestische features, waaronder de  geluidsreducerende banden en de functie ‘Intelligent Smooth Stop’ (ISS) die de massatraagheid minimaliseert om het ‘duikeffect’ tijdens het remmen tegen te gaan, biedt de EL8 echt een optimaal reiscomfort. Het interieur maakt gebruik van NIO’s tweede woonkamer-concept met het gebruik van warme, strak ogende en duurzamere materialen en hoogstaande technologie om de gebruikerservaring te verbeteren. De 22-voudig verstelbare stoelen, die kunnen worden geüpgraded via Over-the-Air updates (FOTA), bieden een ‘zero gravity’ functie, zone-verwarming en -ventilatie, en zijn toch 25 procent lichter dankzij de toepassing van een nieuw stoelframe. De Executive-uitvoering voegt daar Hot Stone Massage op de eerste twee zitrijen aan toe, die een kalmerende en verkwikkende werking heeft. Een elektrische beensteun voor de passagiers en een schouderverstelling over een maximale afstand van 15 cm voor de bestuurder zorgen ervoor dat iedereen comfortabel zit, hoe ver je ook reist. De EL8 biedt één meter afstand tussen het stoelkussen en het dak en een breedte van meer dan 1,5 meter, wat voor de beste binnenruimte in zijn segment zorgt. De bagageruimte is zelfs voor het meest actieve gezin ruim genoeg. Met een druk op de knop kunnen de stoelen op de derde rij elektronisch worden neergeklapt, zodat er 810 liter aan bagageruimte beschikbaar is, genoeg voor twee golftassen of vier 28 inch koffers. 

Met parfumverspreider

De sfeer in het interieur wordt verder verhoogd door NIO’s parfumeringssysteem. In de EL8 debuteert de geur ‘Forest’, een nieuwe zintuiglijke ervaring die de blijvende frisheid van het bos naar de auto brengt. De zintuigen worden verder geprikkeld door de ambient waterval-verlichting met 174 leds en het 2.300 W surround sound audiosysteem met 23 luidsprekers en 7.1.4-versterking. Het systeem beschikt over Dirac Pro- en Dolby Atmos-technologie voor een rijker, evenwichtiger en dynamischer geluid. 

Rekenkracht

Net als alle andere NIO’s biedt de EL8 een verbonden en intuïtieve rijervaring die de gebruiker een gevoel van maximale controle geeft. Het intelligente Banyan-systeem van NIO is een echte digitale krachtpatser die slimme functies mogelijk maakt en voortdurend de rijke contentfuncties vernieuwt met Over-the-Air (OTA) updates. Als ‘ADAM’ – het krachtigste, in massa geproduceerde mobiele computerplatform tot nu toe met een rekenkracht van 1.016 TOPS – het brein is van elke NIO, dan is Aquila het oog, dat verantwoordelijk is voor het verkrijgen van een schat aan nuttige en geruststellende rij-informatie. Met behulp van NIO’s full-stack technologische algoritmen verwerkt het Aquila-systeem gegevens van 33 camera’s en sensoren om een compleet beeld te geven van de dynamische omgeving rondom de auto. De EL8 beschikt ook over het verst detecterende LiDAR-systeem dat in de auto-industrie in serieproductie wordt toegepast. De 1.550 nm LiDAR heeft een maximale detectieafstand van 500 meter, wat overeenkomt met de lengte van vijf voetbalvelden. De 8 MP hoge resolutie-camera’s van de EL8 ‘kijken’ verder, registreren meer details en detecteren voertuigen op 680 meter afstand, voetgangers op 220 meter afstand en verkeersobjecten zoals kegels op 160 meter afstand. 

Met video’s

De Emergency Video-functie van de EL8 wordt automatisch geactiveerd door gebeurtenissen zoals geactiveerde airbags en legt mogelijk zeer belangrijke beelden vast in het geval van een aanrijding. Met One-Click Video Recording kunnen handmatig opnames worden gemaakt van verkeersovertredingen, waarbij de Accident Victimization Assistant belangrijk bewijsmateriaal kan vastleggen. Alle EL8’s worden geleverd met een 16,3 inch HUD-systeem – nog een primeur voor NIO – naast een 12,8 inch AMOLED-scherm in de middenconsole en een 6,6 inch scherm voor het achtercompartiment. De EL8 is voorzien van NIO’s bekende virtuele assistent NOMI Halo met een vernieuwde en verfijnde NOMI Mate, die als optie verkrijgbaar is op beide uitvoeringen. 

Opties en kleuren

De NIO EL8 is verkrijgbaar in vijf exterieuruitvoeringen en drie interieuruitvoeringen. Tot de opties behoren 21 inch of gesmede 22 inch velgen, een trekhaak en voor de uitvoering met doorgang tussen de stoelen het Premium Comfortpakket met Hot Stone-Massagefunctie op de eerste en tweede zitrij, geventileerde stoelen op de tweede zitrij en verwarmbare stoelen op de derde zitrij. De nieuwe EL8 is te bestellen vanaf 13 juni 2024. De prijzen starten bij 78.900,- voor de Launch Edition met BaaS. Deze edition is tot 30 september 2024 beschikbaar.


Interieur van een moderne auto met beige lederen stoelen, een strak dashboard met een groot aanraakscherm en een panoramisch schuifdak.


Binnenaanzicht van een moderne SUV met beige lederen stoelen, grote ramen, een schuifdak en een touchscreen-navigatiesysteem op het dashboard. Het voertuig staat geparkeerd op een ruig buitenpad.


Een vrouw met een veiligheidsgordel slaapt op een zonnige dag op de achterbank van een auto met een groot schuifdak.


Bovenaanzicht van een voertuig met transparant dak, met drie rijen zitplaatsen en een ruime interieurindeling. De buitenkant van de auto is grijs.


Een gezin bereidt zich voor om bagage in een zwarte SUV te laden die op de oprit van een modern huis geparkeerd staat.

Een vrouw die haar smartphone gebruikt, staat in een straat vlakbij een moderne groene SUV, geparkeerd in een stedelijke omgeving met glazen gebouwen en bomen.


NIO EL8