Geen onderdeel van een categorie

Dit is de Manticore: het nieuwe speeltje van de Nederlandse krijgsmacht

april 26, 2022

Materieelvervangingsproject

Defensie is toe aan nieuwe wielen. Alle voertuigen die tussen 1980 en 2000 zijn ingevoerd, naderen het einde van hun operationele levensduur. Bij Defensie rijdt best wat leuk spul rond, waar ze dus binnenkort afscheid van gaan nemen. Denk aan de Land Rover Defender 110XD en Mercedes-Benz G280 en 290G.

De opvolger van deze voertuigen ziet er aanzienlijk robuuster uit. De Manticore lijkt meer op een zwaar gepantserde vrachtwagen, dan een terreinauto. Het is een volledig nieuw voertuigtype, dat samen met Defensie is ontwikkeld. Nederland is dan ook het eerste land dat dit voertuig in dienst neemt. Defensie sloot in 2019 een contract met Iveco af voor de levering van 1.185 exemplaren.

Vijf uitvoeringen

De Manticore komt er in vijf smaken: twee gevechtsversies (hardtop en softtop), een logistieke-versie (pick-up), een gewondentransport-versie en een militaire politie uitvoering. De Koninklijke Marechaussee krijgt er dus ook een paar. Wellicht handig voor de volgende ontmoeting tussen Ajax en Feyenoord.

Zwaargewicht

Lichtgewicht gelijmd aluminium of koolstofvezel kom je niet tegen op dit apparaat. De carrosserie is gemaakt van extra hard pantserstaal. Sommige uitvoeringen zijn daarnaast voorzien van ballistische- en  mijnbescherming. Het brute voertuig weegt dan ook maar liefst 13.000 kilogram. Het laadvermogen ligt op zo’n 2.000 kilo.

Dikke diesel

Lage CO2-uitstoot is niet zo belangrijk, als je in een conflictzone terechtkomt. In de Manticore ligt dan ook een dikke 6.7-liter zescilinder dieselmotor, die goed is voor 276 pk en maar liefst 1.000 Nm. De motor is gekoppeld aan een automaat met zes versnellingen en is gemilitariseerd. De motor draait dus op ongeveer alles wat je er in gooit. De actieradius is 600 kilometer en zijn topsnelheid bedraagt 90 km/u.

Bewapening

Verder is de Manticore rondom voorzien van schijfremmen, permanente vierwielaandrijving met drie sperdifferentielen en de bandenspanning is via een luchtpompsysteem instelbaar vanuit de cabine. De hardtopvarianten krijgen een vanuit de cabine bedienbaar mitrailleur. Via een dakluik kun je ook met de hand voor Rambo spelen. Ondanks zijn afmetingen – hij is bijna 6 meter lang en 2,4 meter breed – past hij zonder problemen in een C-130 Hercules-transportvliegtuig. Alleen het wapensysteem op het dak moet er dan even afgeschroefd worden.

Dit jaar komen een aantal testexemplaren naar ons land. De uitrol van de eerste productieversies staan gepland voor de tweede helft van 2023. Hieronder zie je de Iveco Manticore in actie.