Autonieuws

Dit is de Citroën (ë)-C3 Aircross: een B-segment zevenzitter!

juni 19, 2024

Citroën (ë)-C3 Aircross

De Citroën C3 Aircross is net als de C3 voorzien van de nieuwe designtaal van het Franse merk. Dus: veel strakke lijnen en rechte hoeken. Zowel de voor- als achterlichten zijn voorzien van drie langwerpige led-elementen, net zoals de C3. Het front van de nieuwe Citroën C3 Aircross is voorzien van verticale kleurclips die klanten naar wens kunnen wisselen. Ook prijkt op de voorzijde het nieuwe Citroën-logo, dat Citroën in 2021 op de Oli-conceptauto onthulde en inmiddels ook op de ë-C3 en C3 toepast. De 1,79 meter brede C3 Aircross oogt verder extra breed door de gespierde spatborden en de grote wielen. De wielkastranden zijn ook geïnspireerd op het ontwerpconcept voor de ë-C3- en C3. Er is te kiezen uit zes kleuren – Black Perla Nera, Mercury Grey, Elixir Red, Monte Carlo Blue, Polar White en Montana Green – gecombineerd met een wit of zwart dak (afhankelijk van de gekozen kleur).

Twee auto's staan geparkeerd in een kustgebied met rotsachtige bergen op de achtergrond. De groene Citroën ë-C3 Aircross op de voorgrond contrasteert met de rode auto erachter. De lucht is deels bewolkt en je voelt het avontuur van een zevenzitter al bijna vanaf 25.850 euro.

SUV

Het grote verschil met de C3? Zijn afmetingen. De C3 Aircross is een compacte SUV, met een lengte van 4,39 meter en een wielbasis van 2,67 meter. Als vijfpersoonsversie biedt hij veel ruimte op de tweede zitrij én 460 liter bagageruimte. Hij is er ook met een derde zitrij. Dan blijft er maar 40 liter bagageruimte over, maar kun je wel mooi met zeven personen op pad. Beide versies hebben dezelfde carrosserie en gelijke afmetingen. De auto is voorzien van nieuwe Advanced Comfort-stoelen met 10 tot 15 mm extra schuim en bieden volgens de Fransen door hun ontwerp meer zijdelingse steun en comfort.

Een donkergroene Citroën ë-C3 Aircross, geprijsd op 25.850 euro, rijdt op een bochtige bergweg langs steile kliffen en een bewolkte hemel, met de oceaan zichtbaar op de achtergrond.

Bagageruimte

Met de vijfpersoonsversie met de bank rechtop beschik je dus over 460 liter bagageruimte. Die is gemakkelijk toegankelijk en heeft een lage, vlakke drempel. De laadvloer is op twee niveaus verstelbaar, waarmee een volledig vlakke vloer is te creëren als beide delen van de rugleuning zijn neergeklapt. In deze configuratie is het laadvolume 1.600 liter.

Een man en een vrouw, beiden met fietsen, worden gezien door de open achterkant van een Citroën ë-C3 Aircross nabij een berg- en kustlandschap. De man is iets aan het afstellen op zijn fiets, terwijl de vrouw naast hem staat. Voor slechts 25.850 euro is deze veelzijdige zevenzitter van jou.

Zevenzitter

De zevenzitsversie van de C3 Aircross is uniek in het segment. Hoe krijg je zeven personen in een B-segment auto? Simpel, de verticale achterzijde zorgt ervoor dat er voldoende ruimte is voor de passagiers op de derde rij. De brede achterportieren en de gemakkelijk neerklapbare tweede zitrij (40:60) vergemakkelijken de toegang tot de derde zitrij. Die bestaat uit twee zitplaatsen met een 50:50 gedeeld neerklapbare rugleuning. Ook op de derde zitrij is veel aandacht gegeven aan comfort met hoofd- en armsteunen, bekerhouders en een USB-aansluiting. 

Binnenaanzicht van een Citroën C3 Aircross met achterbank met een van de stoelen neergeklapt. De bekleding is voornamelijk lichtgrijs en zwart en door het raam is een strand zichtbaar.

Aandrijflijnen

De Citroën C3 Aircross biedt keuze uit diverse aandrijflijnen. Het model is gebaseerd op het Smart Car-platform dat geschikt is voor verbrandingsmotoren, hybride en volledig elektrische aandrijflijnen.

C3 Aircross Hybrid

De hybride C3 Aircross Hybrid 136 is voorzien van een automatische e-DCT-transmissie, gekoppeld aan een 1.2 PureTech-motor van de nieuwste generatie, die speciaal voor hybride toepassing is ontwikkeld. De 1.199 cm³ driecilindermotor – met een turbo met variabele geometrie – heeft een vermogen van 100 kW (136 pk). In de e-DCT-transmissie met dubbele koppeling is een elektromotor (21 kW/28 pk) geïntegreerd, die gevoed wordt door een 48-volt batterij onder de vloer.

De elektromotor ondersteunt de verbrandingsmotor om het brandstofverbruik en de CO2-emissie te beperken. De batterij wordt opgeladen tijdens remmen en gas los. Het is mogelijk om bij lagere snelheden volledig elektrisch te rijden. Daardoor bedraagt de gemiddelde CO2-uitstoot van de hybrideversie slechts 124 g/km. Deze aandrijflijn is in zowel de vijf- als de zevenpersoon C3 Aircross beschikbaar.

De Citroën C3 Aircross is er ook met een turbobenzinemotor van 75 kW (100 pk). Deze driecilinder PureTech Turbo 100-motor is gekoppeld aan een handmatig te bedienen zesversnellingsbak.

Een groene Citroën (ë)-C3 Aircross SUV rijdt op een bochtige bergweg met een stenen vangrail, omgeven door rotsachtig terrein en een gedeeltelijk bewolkte lucht. Vanaf slechts 25.850 euro combineert deze sevenzitter stijl en avontuur perfect.

ë-C3 Aircross

De nieuwe Franse SUV is er ook met een volledig elektrische aandrijflijn. We hebben het dan over de ë-C3 Aircross. De vijfzitter is de eerste elektrische SUV van Citroën in het B-SUV-segment. Deze versie wordt aangedreven door een 83 kW (113 pk) elektromotor en heeft een 44 kWh-accu, goed voor een geschat bereik van 300 kilometer en een topsnelheid van 145 km/u. AC-laden kan tot 11 kW en bij een DC-lader kan hij met maximaal 100 kW aan laadkracht overweg. In 2025 verschijnt een versie met een grotere batterij, waarmee de actieradius ruim 400 kilometer bedraagt.

Een groene Citroën (ë)-C3 Aircross zevenzitter rijdt over een kronkelende bergweg met rotswanden en een mistige lucht op de achtergrond en belichaamt bij elke bocht avontuur, en dat alles voor slechts 25.850 euro.

Zwevend tapijt

De nieuwe C3 Aircross is standaard voorzien van Citroën Advanced Comfort-vering, dat moet zorgen voor een extra prettige, comfortabele rijervaring. Dit veersysteem werkt met zogeheten Progressive Hydraulic Cushions. Deze progressieve hydraulische ‘bump stops’ werken samen met de schokdempers en vering en vervangen de mechanische stops die doorgaans gebruikt worden. Het systeem werkt in twee stadia. Voor lichte (de)compressie regelen de veer en schokdemper samen verticale bewegingen, zonder hulp van de hydraulische stops. Bij grote impact werken de veer en schokdemper samen met de hydraulische stops om de carrosseriebewegingen geleidelijk af te remmen en schokken aan het einde van het veerbereik weg te nemen. In tegenstelling tot een mechanische stop die energie absorbeert en vervolgens een deel ervan als schok teruggeeft. Het voor Citroën zo belangrijke ‘zwevend tapijt’-effect is volgens het merk duidelijk voelbaar.

Een Citroën (ë)-C3 Aircross, geprijsd op 25.850 euro, staat geparkeerd op een onverharde weg in een zonovergoten bos met hoge dennenbomen en rotsachtig terrein.

Het interieur

Het dashboard – ook voorzien van strakke lijnen en hoeken – is verdeeld in twee niveaus: technische elementen bovenaan en comfort onderaan. Het is bekleed met een speciale stof en aan beide zijden verfraaid met warme verlichting – het ‘Sofa Design’. In het bovenste deel zorgt de afwezigheid van knoppen en hendels voor een strak aanzien. Essentiële rij-informatie wordt in een nieuw head-up-display geprojecteerd. Het kleine multifunctionele stuur is in hoogte en hoek verstelbaar. De informatiedisplay tegen de onderkant van de voorruit is een primeur voor een gezins-SUV. De bestuurder ziet hierop alle informatie die hij nodig heeft zonder zijn ogen van de weg te halen.

Binnenaanzicht van een moderne Citroën (ë)-C3 Aircross-cabine met het dashboard, het stuur, het centrale beeldscherm en weelderige groene bergen zichtbaar door de voorruit en de ramen.

C3 Aircross You

De C3 Aircross in You-uitvoering heeft geen groot scherm en is voorzien van het Smartphone Station waarin een smartphone is te plaatsen. Dankzij draadloze NFC-technologie heeft de bestuurder toegang tot diensten op zijn smartphone. Hij kan die bedienen met gesproken opdrachten. Hij heeft ook toegang tot de radio, afspeellijsten en navigatie. Er zijn ook bedieningsknoppen op het stuur en met de Home-knop is snel terug te keren naar de startpagina van de app.

Persoon die een smartphone op een draadloos oplaadstation in de middenconsole van de Citroën (ë)-C3 Aircross plaatst. De telefoon geeft een oplaadsymbool weer.

C3 Aircross Max

De Max-uitvoering is voorzien van een infotainmentsysteem met een centraal 10,25-inch kleurendisplay, dat iets naar de bestuurder is gedraaid. Virtuele snelkoppelingen bieden toegang tot de belangrijkste radio, navigatie-, telefoon-, app- en mediafuncties. Draadloze wifi maakt zorgt voor compatibiliteit met Apple CarPlay en Android Auto. Er zijn twee USB-C-aansluitingen voorin en nog twee op de tweede zitrij. Draadloos opladen d.m.v. een 15 W oplaadmat voor een smartphone is geïntegreerd in de middenconsole.

Een close-up van een open dashboardkastje in de Citroën (ë)-C3 Aircross met daarin een kaart. De coupédeur heeft een reliëfontwerp met verschillende voertuigiconen, ideaal voor een zevenzitter-avontuur.

Dit kost de nieuwe C3 Aircross

Citroën produceert de C3 Aircross in zijn fabriek in het Slowaakse Trnava. De C3 Aircross is leverbaar vanaf 25.850 euro en de ë-C3 Aircross vanaf 27.390 euro. De complete prijslijst van de ë-C3 Aircross maakt Citroën op korte termijn bekend. De prijslijst van de C3 Aircross met alle prijzen van de versies met benzinemotor en Hybrid motor, volgt op een later moment.

Een Citroën C3 Aircross SUV rijdt op een bochtige bergweg met groen en rotsachtig terrein onder een helderblauwe lucht.