Achtergrond Fun

Dit gebeurt er als een dieselmotor ongecontroleerd op hol slaat

januari 31, 2023

Lucht-brandstof mix

Een verbrandingsmotor heeft brandstof en zuurstof nodig om te werken. Een benzinemotor laat het goedje klappen met een vonkje, een dieselmotor pakt het anders aan. Die perst de lucht samen, waardoor het flink heet wordt. De hete lucht doet de aanwezige dieselbrandstof ontbranden. De techniek is veilig en betrouwbaar, maar in uitzonderlijke gevallen kan het goed fout gaan met een diesel.

Runaway diesel

Een dieselmotor kan namelijk op hol slaan en zichzelf (en soms alles in de buurt) volledig vernietigen. Defecte componenten in- en rondom de motor, waardoor er olie in de verbrandingskamers komt, zijn hiervoor de oorzaak. Bijvoorbeeld als een keerring in de turbo kapot gaat, waardoor er olie uit de carter via het luchtinlaattraject in de verbrandingskameer komt. De motorolie werkt vervolgens als brandstof.

Niet te stoppen

Je kunt de sleutels dan wel uit het contact halen óf de accu ontkoppelen, maar de motor blijft brandstof (motorolie) krijgen en heeft verder niets nodig. Het is – zoals we net al schreven – namelijk een zelfontbrander. Het resultaat is een motor die door blijft gaan en een steeds hoger toerental zal bereiken, waardoor de motor uiteindelijk vastloopt of erger: ontploft. Interne brandstof- en olielekkages, defecte brandstofpompen of kapotte turbo’s zijn dus gevaarlijk bij een diesel.

Wat moet je doen?

Heb je een oude dieselauto- of camper en merk je dat de motor ongecontroleerd vol op het gas gaat? Dan kun je twee dingen doen: druk je koppeling in, schakel naar de hoogste versnelling (als je een handbak hebt), trap vol op de rem en trek de handrem volledig aan. Laat het koppelingspedaal vervolgens in één keer los. Met een beetje geluk zakt het toerental flink in en slaat de motor af. Lukt dit niet, dan kun je eigenlijk nog maar één ding doen om de motor stil te leggen: de luchtinlaat afsluiten met een doek of iets wat daarop lijkt. Je kunt ook een brandblusser leegspuiten in de luchtinlaat. Werkt niets? Blijf dan uit de buurt van het voertuig en bel de brandweer.

In de video hieronder zie je een aantal voorbeelden van diesels die niet meer te stoppen zijn.

Lees ook: Tesla van een week oud: “Plotseling viel mijn stuur eraf op de snelweg!”