Achtergrond Autonieuws

Deze Turkse auto is in zijn thuisland een hit en komt volgend jaar naar Nederland

april 3, 2023

Togg

Als je op het autonieuws zit, heb je waarschijnlijk al wel eens van Togg gehoord. Het merk stuurt regelmatig nieuws de wereld in over nieuwe modellen, technologie en andere zaken waar ze aan werken. Het eerste model, de T10X, gaat binnenkort de weg op in Turkije. Het merk sloeg de orderboeken voor de thuismarkt op 16 maart open en die waren binnen negen dagen goed gevuld. Maar liefst 177.000 Turken plaatsten een order. Opmerkelijk, gezien het feit dat er in heel Turkije in totaal nog geeneens 177.000 EV’s rijden.

T10X

Bij Togg zijn ze enorm blij met de grote hoeveelheid orders, maar er is een probleem: het merk kan nog geen 30.000 auto’s per jaar bouwen. Om iedereen evenveel kans te geven op een Togg, organiseerde het merk een loting, die via de Turkse nationale televisie werd uitgezonden. 20.000 Turken kregen een productieslot voor hun auto tijdens de uitzending toegewezen. De auto heeft in zijn thuisland een vanafprijs van 47.500 euro.

Specificaties Togg T10X

Togg heeft bekendgemaakt dat het merk vanaf 2024 de T10X in Nederland gaat verkopen. Met de auto neemt het merk het onder andere op tegen de Volkswagen ID.4, Kia EV6 en Nissan Ariya. Er zijn twee accuvarianten leverbaar: 52,4 kWh en 88,5kWh. Met de kleinste accu schopt de auto het 314 kilometer op een enkele lading, met het grote pakket is de pret op na 523 kilometer. Laden gaat met maximaal 150 kW laadkracht. Voorlopig voorziet Togg de TX10 van een 218 pk sterke elektromotor op de achteras. Een versie met twee elektromotoren komt later. Pininfarina is verantwoordelijk voor de vormgeving.

Lees ook: