Autonieuws

Deze Rolls-Royce is geïnspireerd door zonsverduistering

oktober 16, 2023

Zonsverduistering

De lancering van de Rolls-Royce Black Badge Ghost Ékleipsis Private Collection viel gelijk met de jaarlijkse zonsverduistering die in delen van het westelijk halfrond te zien was op 14 oktober. Het thema ‘zonsverduistering’ komt tot uiting in verschillende facetten van de auto. Laten we beginnen met de lak. Volgens Rolls-Royce wordt het “mysterieuze, etherische licht van een totale zonsverduistering vastgelegd in de Lyrical Copper-lakkleur van de auto”.

De fabrikant: “Deze prachtige Bespoke-afwerking bevat koperpigment in poedervorm, dat donkerder lijkt totdat het zonlicht vangt en een rijk en dramatisch kleurenspel produceert. De kleur mandarijn siert de inzetstukken onder de Pantheon-grille en remklauwen en doet denken aan de intense zonnestralen die te zien zijn naarmate de zonsverduistering vordert. Dezelfde mandarijntint wordt gebruikt voor de handgeschilderde coach line, die een delicate abstracte weergave bevat van de overgang van zonlicht naar duisternis, terwijl de maan nadert om de zon te bedekken.”

Volledig Bespoke Starlight-hemelbekleding

Nu wordt het pas echt leuk. De Rolls-Royce Black Badge Ghost Ékleipsis beschikt namelijk over een volledig Bespoke Starlight-hemelbekleding met een speciale animatie die – net als de zonsverduistering – volgens Rolls-Royce de inzittenden ‘een gevoel van verbazing en verwondering geeft’.

Terwijl de deuren sluiten en de motor wordt gestart, worden de ‘sterren’ in de Starlight-hemel donkerder en begint een betoverende reeks, die de totaliteit van de zonsverduistering nabootst, waarbij het donkere silhouet van de maan het heldere licht van de zon volledig verduistert. Er wordt een cirkel van 940 ‘sterren’ gevormd, die de heldere kring van licht rond het maansilhouet vertegenwoordigen. Dit wordt omgeven door nog eens 192 ‘sterren’, die het buitenaardse schouwspel van sterren die overdag aan de hemel zichtbaar zijn, nabootsen, alleen te zien tijdens een totale zonsverduistering.

Rolls-Royce Black Badge Ghost Ékleipsis Private Collection foto 3

Zeven minuten en 31 seconden

De animatie blijft precies zeven minuten en 31 seconden zichtbaar, de langst mogelijke duur van een totale zonsverduistering. Zodra deze tijd is verstreken, wordt het volledige sterrenbeeld aan de nachtelijke hemel hersteld. Dit zeer technische kenmerk vergde een jaar van nauwgezette ontwikkeling, waarin het Bespoke Collective drie complete prototypes produceerde om het ontwerp en de volgorde van de ‘sterren’ te perfectioneren.

Het verlichte dashboard van de Rolls-Royce Black Badge Ghost Ékleipsis is omringd met 1.846 laser gesneden ‘sterren’ in een symbolische tijdlijn van een volledige zonsverduistering. Eén Bespoke-designer was verantwoordelijk voor het aanpassen van de maat en positie van elke afzonderlijke ‘ster’ om het gewenste effect te bereiken; een delicaat en veeleisend proces dat meer dan 100 uur in beslag nam.

0,5-karaat diamant

De compositie ziet zijn hoogtepunt in een Bespoke-uurwerk waarin een 0,5-karaat diamant is verwerkt, wat doet denken aan het ‘Diamond Ring’-effect. Hierbij is een enkel verblindend lichtpuntje op de omtrek van de maan te zien in een fractie van een seconde vlak voordat en onmiddellijk nadat deze de zon verduistert.

De geometrie van de glasrand is aangepast om plaats te bieden aan de kostbare edelsteen, aangezien dit de eerste keer in de geschiedenis van Rolls-Royce is dat een edelsteen in de glasrand van het uurwerk is geïntegreerd. De montage onderging strenge hechtingstests, waaronder temperatuurschommelingen van -30°C tot +90°C, om te garanderen dat de diamant stevig vastzit. Het uurwerk is afgewerkt met een ets op de donkere aluminium rand, waardoor het heldere metaal eronder zichtbaar wordt. Dit prachtige stukje eigentijds vakmanschap is het resultaat van meer dan 14 ontwerpstappen.

Ékleipsis

Bij een totale zonsverduistering is er een moment waarop een gouden schemering degenen die de zonsverduistering bekijken omringt, waardoor de illusie ontstaat van een zonsondergang van 360 graden. In de Rolls-Royce Black Badge Ghost Ékleipsis wordt de schoonheid van dit zeldzame fenomeen vastgelegd in tweekleurige stoelen met een uniek geperforeerd kunstwerk, gemaakt van meer dan 200.000 individuele perforaties.

Het opvallende mandarijnkleurige leer is zwart gekleurd en vervolgens geperforeerd om de meer heldere contrasterende kleur eronder zichtbaar te maken, waardoor een effect ontstaat met buitengewone diepte en subtiliteit. Met behulp van de computer ontwikkelde het Bespoke Collective een uniek patroon, dat vervolgens handmatig werd verfijnd via zeven testversies.

Tot de Bespoke-afwerking behoren verlichte treeplanken, paraplu’s met mandarijnkleurige biezen verborgen in de deuren en een unieke autohoes voor binnen met het Private Collection-logo.

Alle 25 exemplaren van de Rolls-Royce Black Badge Ghost Ékleipsis Private Collection zijn al toegewezen aan klanten over de hele wereld. Prijzen zijn niet openbaar gemaakt.


Rolls-Royce Black Badge Ghost Ékleipsis Private Collection