Autonieuws

Deze monsterlijke IONIQ 5 N gaat Pikes Peak bestormen

juni 3, 2024

IONIQ 5 N TA (Time Attack) Spec

De 504 kW (687 pk) sterke IONIQ 5 N TA (Time Attack) Spec is volgens het merk ontworpen om de kwaliteiten van de productieversie van de IONIQ 5 N te demonstreren zonder de auto fundamenteel te veranderen. Opvallend is dat Hyundai N de standaard aandrijflijn heeft overgenomen. Hyundai N gebruikt N Active Sound+ met aangepaste luidsprekers (meer dan 120 dB) om zowel de feedback voor de bestuurder te verbeteren als de sirenes te vervangen die elektrische Pikes Peak-auto’s moeten hebben.

Om de auto’s aan te passen aan de eisen van Pikes Peak, heeft Hyundai N speciaal voor de PPIHC nieuwe schokdempers, autosportspecifieke remmen, 18-inch Yokohama Advan 005 slicks en een uniek aerodynamisch pakket met hoge downforce ontworpen. Extra veiligheidsvoorzieningen zijn onder meer een Recaro Pro Racer SPA Hans-stoel, een Sabelt zespunts Hans-veiligheidsharnas, een rolkooi volgens de PPIHC-voorschriften en een brandblussysteem specifiek voor EV’s.

Voor de PPIHC racen de twee IONIQ 5 N- en twee IONIQ 5 N TA (Time Attack) Spec-modellen over een slopend, sterk oplopend en kronkelend parcours van 20 kilometer dat 1.438 meter hoger finisht op de top van Pikes Peak. Ze krijgen te maken met 156 bochten, snel veranderende weersomstandigheden en grote hoogtes die zowel bestuurders als auto’s beïnvloeden.

De IONIQ 5 N TA (Time Attack) Spec-auto’s – uitgevoerd in een speciale ‘N’-designkleurstelling – worden gereden door Robin Shute, viervoudig overall winnaar van Pikes Peak en de huidige houder van de titel ‘King of the Mountain’, en Dani Sordo, de Spaanse World Rally Championship-coureur van Hyundai Motorsport. De IONIQ 5 N-productiemodellen – gespoten in speciale N Performance-kleuren – worden bestuurd door Paul Dallenbach, elfvoudig PPIHC-winnaar en drievoudig ‘King of the Mountain’, en Ron Zaras, een PPIHC-rookie en mediapersoonlijkheid in de Verenigde Staten. Twee van deze speciale versies van de IONIQ 5 N vormen met twee IONIQ 5 N-productieversies het team van vier auto’s waarmee Hyundai N deelneemt aan de 102e Pikes Peak International Hill Climb