Autonieuws

Deze modellen heeft Fisker naast de Ocean in petto: PEAR, Alaska en Ronin

augustus 4, 2023

Fisker PEAR

De Fisker PEAR vormt het instapmodel van deze Amerikaanse fabrikant. De marktintroductie staat gepland voor medio 2025. Het prijskaartje in de Noord-Amerikaanse markt bedraagt slechts 29.900 dollar, voor een EV is dat helemaal niet slecht. Met wat overheidssubsidie heb je hem zelfs al voor 22.400 dollar, belooft CEO Henrik Fisker. De auto is gebouwd op het zogeheten SLV1-platform en heeft een actieradius van ongeveer 480 kilometer. De Fisker PEAR wordt verkrijgbaar met vijf of zes zitplaatsen. PEAR is overigens een afkorting voor Personal Electric Automotive Revolution.

Fisker PEAR

Fisker Alaska

De Fisker Alaska is volgens Henrik Fisker ‘een zeer geavanceerde, volledig elektrische vierdeurs pick-up die ongelooflijk veelzijdig en krachtig is’. Het bedrijf kan al een vanafprijs noemen: 45.400 dollar, exclusief subsidies. Met subsidies neemt dat bedrag af naar net geen 38.000 dollar. Het verwachte rijbereik van de Fisker Alaska ligt tussen 370 en 544 kilometer. Vermoedelijk gebruikt de Alaska de accupakketten en aandrijflijnen van de Ocean. De productie moet naar verwachting in december 2024 starten.

Fisker Alaska

Fisker Ronin

Voor de Fisker Ronin moet je een rijk gevulde portemonnee meenemen. De vanafprijs van dit absolute topmodel van Fisker bedraagt 385.000 dollar, exclusief subsidies. “De Fisker Ronin is ’s werelds eerste volledig elektrische GT-sportwagen met vier deuren. De Fisker Ronin vertegenwoordigt het toppunt van Fisker’s technologie en prestaties”, aldus Henrik Fisker. De auto beschikt over een koolstofvezel dakconstructie. Want jawel: het is een convertible. De auto heeft wel wat weg van de Fisker Karma. De elektrische luxe GT krijgt een actieradius van 960 kilometer, mogelijk gemaakt door een cel-naar-chassis-batterij, waardoor pakketten en modules overbodig zijn. De Ronin krijgt vierwielaandrijving, drie elektromotoren en een systeemvermogen van meer dan 1.000 pk, goed voor een 0-96-tijd van slechts 2 seconden. De Fisker Ronin wordt naar verwachting eind 2025 gelanceerd in de Verenigde Staten.

Fisker Ronin

Fisker Ocean naar Nederland

Allemaal leuk en aardig: maar de Nederlandse markt zit nu vooral te wachten op de Fisker Ocean. Die komt naar verwachting in september 2023 naar ons land. Een vanafprijs is nog niet bekend.