Achtergrond Autonieuws

Deelauto: waarom Hyundai het toch probeert

februari 9, 2022

“Met Mocean toont Hyundai opnieuw zijn leiderschap op het gebied van toekomstige mobiliteitsoplossingen”, laat Tjalling Hollander, Managing Director van Hyundai Motor Nederland, aan AutoRAI.nl weten. Mocean is de naam van het autodeel project dat deel uitmaakt van de Mobility-as-a-Service (MaaS) mobiliteitsdiensten van het merk.

Mooie woorden

“Dit autodeel project is het perfecte voorbeeld van hoe Hyundai zijn mobiliteitsdiensten verbindt aan zijn geëlektrificeerde modellen om zo de samenleving te helpen zich duurzaam te ontwikkelen”, vervolgt Hollander. Mooie woorden, maar die samenleving beperkt zich vooralsnog tot de bewoners van 125 appartementen in Greenville. Dit is een duurzaam nieuwbouwproject in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn (tekst loopt door onder de foto).

Reserveren via een app

De bewoners van Greenville kunnen een special hiervoor bestemd abonnement afsluiten. Hierna kunnen ze via een app een Hyundai Ioniq 5 reserveren en – zodra beschikbaar – instappen. Niet tegelijkertijd met alle buurtjes, want Hyundai stelt vooralsnog twee exemplaren van zijn toonaangevende batterij-elektrische auto beschikbaar. Het project duurt drie jaar. Het is de bedoeling dat op termijn andere woonwijken in Utrecht en andere steden volgen.

Deelauto: nog niet heel populair

Of die uitbreiding gaat lukken, is nog maar de vraag. Uit onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) uit oktober 2021 blijkt dat in de voorgaande drie jaar slechts ongeveer 200.000 mensen één keer een deelauto gebruikt hebben. Dat staat volgens het onderzoek gelijk aan circa 2% van de mensen van 18 jaar en ouder met een rijbewijs.

Met andere woorden: de deelauto is (nog) niet heel populair. Hierbij gaat het om deelauto’s van particulieren voor particulieren, hetzij via een platform als SnappCar. Tellen we de zakelijke deelauto’s mee, dan bedraagt stijgt het percentage naar ongeveer 6,4.

Deelauto neemt in aantal toe

Het aandeel deelauto’s in het aantal autoverplaatsingen is volgens het KiM zeer gering: 0,02%. Dit percentage is bovendien sinds 2014 niet gegroeid. Het aantal deelauto’s neemt trouwens wel toe. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat in het voorjaar van 2020 ruim 64.000 deelauto’s werden aangebonden, een toename van 26% in vergelijking tot 2019. Dit betreft deelauto’s van zowel particulieren (C2C, Consumer-to-Consumer) als bedrijven (B2C, Business-to-Consumer).

Volgens het onderzoek van het KiM zorgt autodelen wel voor minder autobezit. En daar is het allemaal natuurlijk om te doen, ook Hyundai.